Birçok NATO ülkesine ait savaş ve nakliye jetleri, Ramstein Flag 2024 tatbikatı için Yunanistan’ın Andravida Hava Üssü’ne iniş yaptı. NATO’nun Müttefik Hava Komutanlığı tarafından yürütülen ve Yunan Hava Kuvvetleri’nin ev sahipliğini üstlendiği tatbikat, 30 Eylül – 10 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Ramstein Flag, iş birliği, birlikte çalışabilirlik ve entegrasyonu artırmayı hedefleyen bir tatbikat olarak NATO’nun gelecekteki tatbikat stratejisinin önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor. Eğitim, mevcut ve ortaya çıkan tehditlere hazırlık üzerine odaklanacak.

Müttefik Hava Komutanı General James B. Hecker, “Daha geliştirilmiş taktikler uygulayacağız ve güçlü caydırıcılığa yol açan daha sağlam entegrasyonlar sağlayacağız,” dedi.

Tatbikata Yunanistan, Fransa, İtalya, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler katılacak. NATO ve Fransa’ya ait AWACS uçakları da hava operasyonları kontrolü sağlamak için tatbikatta yer alacak.

KIZILELMA uçuş testini başarıyla tamamladı KIZILELMA uçuş testini başarıyla tamamladı

İlk başta on üç ülkenin katılması planlanırken, Türkiye, Atina uçuş bilgi bölgesi (FIR) ile ilgili süregelen anlaşmazlıklar nedeniyle katılmama kararı aldı. Türk Hava Kuvvetleri'nin Yunan hava sahasında uçuş planı sunmayı reddetmesi, Türkiye’nin tatbikattan çekilmesine yol açtı. Bu durum, NATO’nun 2022 Tiger Meet tatbikatında yaşanan benzer bir çekilme kararının ardından ikinci kez gerçekleşti.