NASA, Osiris-Rex uzay aracıyla gerçekleştirdiği başarılı bir görevle 4.5 milyar yıllık asteroit örneklerini Dünya'ya getirdi. İşte haberin güncellenmiş versiyonu:

NASA'nın Osiris-Rex uzay aracı, 4.5 milyar yıllık asteroit örneklerini Dünya'ya getirdi. Uzaydan getirilen ilk asteroit örnekleri, Osiris-Rex aracıyla Utah çölüne başarılı bir şekilde indirildi.

Osiris-Rex'in Dünya'ya 100 bin kilometre uzaklıktan bıraktığı kapsül, inişten sadece dört saat sonra uzak bir askeri araziye ulaştı. Kapsülün içindeki 4.5 milyar yıllık numuneler ise inişten sonraki iki saat içinde Savunma Bakanlığı'nın Utah Test ve Eğitim Sahası'ndaki geçici bir odaya yerleştirildi. Kapsül, Bennu olarak bilinen karbon zengini asteroitten alınan en az 250 gram molozu taşıyor.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, örneklerin, bilim insanlarının Dünya'nın ve yaşamın nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını ve 4.5 milyar yıl öncesine "olağanüstü bir bakış" sağlayacağını belirtti.

Numune kutusu, NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ne götürülecek ve özel olarak tasarlanmış yeni bir laboratuvarda açılacak. Bu örnekler, uzun yıllar boyunca bilimsel analizler için büyük bir hazine olacak.

NASA'nın gezegen bilimi bölümü yöneticisi Lori Glaze, "Bunlar yıllar ve yıllar boyunca bilimsel analizler için bir hazine olacak." dedi.

Osiris-Rex, 2016 yılında 1 milyar dolarlık bir görev için roketle yola çıktı. İki yıl sonra Bennu'ya ulaştı ve 2020'de küçük uzay kayasından molozları toplamak için uzun bir çubuk vakum kullandı. Uzay aracı toplamda 6.2 milyar kilometre yol kat etti.

Bu önemli görevde yer almayan Queen'in baş gitaristi ve astrofizikçi olan Brian May, kapsülün inişi sırasında İngiltere'de bir konser turnesi için prova yapıyordu. May, paylaştığı mesajda, "Bu değerli örnek kurtarılırken kalbim sizinle birlikte. Örnek Dönüş Gününüz kutlu olsun." dedi.

İngiliz gökbilimci Daniel Brown, NASA'nın bu görevden "harika şeyler" beklediğini söyledi ve asteroit örnekleriyle "erken kimyasal bileşimini, suyun oluşumunu ve yaşamın dayandığı molekülleri anlamaya yaklaşıldığını" ifade etti.

NASA'dan Nicole Lunning ise kesin ölçümler almanın birkaç hafta sürebileceğini belirtti.

Bennu, Dünya'dan 81 milyon kilometre uzaklıkta Güneş'in yörüngesinde dönen bir asteroittir ve 500 metre genişliğindedir. Osiris-Rex, iki yıllık bir araştırma sırasında Bennu'yu kayalar ve kraterlerle dolu bir moloz yığını olarak inceledi.