Sivil Havacılık

NASA ÖRNEK TOPLAMAYA ARA VERDİ

NASA, bütçe sorunları nedeniyle Mars'tan örnek toplama görevini duraklattı. Ayrıca, Mars yörüngesindeki uyduları ve yüzeyde araştırma yapan Perseverance ve Curiosity keşif araçlarına, Güneş'in araya girmesi nedeniyle yaklaşık iki hafta süreyle komuta sinyali gönderemiyor.

Abone Ol

Washington, 17 Kasım - Mars'ta yaşamın izlerini araştırmak ve insanlığın Kızıl Gezegen'de yaşama olasılığını değerlendirmek amacıyla başlatılan NASA'nın Mars toprağı ve kaya numunelerini getirme görevi önemli bir sorunla karşı karşıya. Uzay ajansı, 2024 bütçe teklifi sırasında başlangıçta 949.3 milyon dolar talep etmiş olsa da, denetimden sorumlu alt komite sadece 300 milyon dolar ayırdı.

NASA'nın bütçe sıkıntıları, Mars numune görevini duraklatma riskiyle sonuçlanabilir. Bu durum, bilim insanlarının ve uzay araştırmacılarının Kızıl Gezegen'de yaşamın izlerini inceleme ve gelecekteki insanlı görevler için hazırlık yapma çabalarını sekteye uğratabilir.

CNN'nin haberine göre, aynı zamanda NASA ve Mars arasındaki iletişim, Güneş'in araya girmesi nedeniyle her iki yılda bir yaşanan 2 haftalık bir kesinti sürecine girdi. Bu süre zarfında, Güneş'in dış atmosferinden yayılan enerji yüklü gazlar, NASA'nın Mars'taki keşif araçlarıyla iletişimi olumsuz etkileyebilir. NASA, bu dönemde gönderilecek komutların bozulma riski taşıdığını ve bu durumun yörünge ve Mars yüzeyindeki araçların görevlerini tehlikeye atabileceğini belirtti.

Mars iletişim kesintisi 11 Kasım'da başladı ve 25 Kasım'a kadar sürecek. Bu süre zarfında, NASA ekipleri dikkatlice iletişim kurma ve görevlerin devamını sağlama çabalarını sürdürecek.

NASA, bütçe sorunlarını aşmak ve Mars numune görevini başarıyla tamamlamak için alternatif finansman yollarını araştırmaya devam ediyor. Ancak, belirsizlik devam ederse, Mars keşif çalışmalarının geleceği belirsiz bir seyir izleyebilir.