NASA'nın Odyssey yörünge aracı, Mars'ın etkileyici manzarasını kaydederek bu çarpıcı görüntüyü paylaştı. Uzun süren bir koordinasyon çalışmasının ürünü olan bu görüntüler, Mars ve Dünya'yı karşılaştırmak için benzersiz bir fırsat sunuyor.

2001 yılında fırlatılan ve Kızıl Gezegen'in yörüngesine yerleşen Odyssey, bu muazzam manzarayı yaklaşık 400 kilometre yükseklikten kaydetti. Bu mesafe, 1990'ların başından beri Dünya'nın yörüngesinde dönen Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yeryüzüne uzaklığıyla benzerlik gösteriyor.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nden gökbilimci Jonathon Hill, "Mars'ın yörüngesinde astronotlar olsaydı, muhtemelen bu manzarayı göreceklerdi" dedi. Hill ayrıca, "Daha önce hiçbir uzay aracı, Mars'taki bu tür bir manzarayı kaydetmemişti" diye ekledi.

Görüntü, Odyssey'nin Termal Emisyon Görüntüleme Sistemi (THEMIS) tarafından kaydedildi. Bu cihaz, aslında Mars'ın yüzeyini haritalandırmak için kullanılıyor. Bilim insanları, THEMIS'in bu panoramik manzarayı yakalayabilmesi için uzay aracını belirli bir konuma getirmek için çeşitli komutlar göndermek zorunda kaldı.

Bu özel konumu sürdürmek için ekip, uzay aracını günlerce bu pozisyonda tutmak zorunda kaldı. Bu süre zarfında THEMIS, toplamda 10 fotoğraf çekerek bu çarpıcı panoramayı oluşturdu.

Schiphol Havalimanı uçuş aksaklıkları ve iptalleri konusunda uyardı Schiphol Havalimanı uçuş aksaklıkları ve iptalleri konusunda uyardı

Her bir fotoğraf, Mars'ın farklı bölgelerine odaklanarak görüntünün detaylarını oluşturdu. Görüntüyü kaydetmek için en uygun konumda, uzay aracının anteni Dünya'ya bakmadı, bu da uzay aracının Dünya ile iletişimini kesmesine neden oldu. Ancak bu fedakarlık, Mars'ın atmosferik koşullarını anlamak için kritik bilgiler elde etmeyi mümkün kıldı.

THEMIS'in termal kamera özelliği, Mars atmosferindeki su buzu ve karbondioksit buzu bulutlarını incelemek için kullanılabilecek sıcaklık verilerini ortaya çıkarabilir. Bu bilgiler, gelecekte Mars'a yapılacak seyahatler ve burada uzun vadeli üs kurulumu planları için önemli bir temel sağlayabilir.