Sivil Havacılık

NASA GİZEMLİ KUTUYU AÇAMIYOR

NASA’ya ait bir uzay aracı, Eylül ayında Bennu asteroidini ziyaret edip kaya ve toz örnekleri ile Dünya’ya geri dönmüştü.

Abone Ol

NASA'nın Osiris-Rex uzay aracından gelen haberle, 2020 yılında toplanan kaya ve toz örneklerini içeren gizemli kutunun açılamadığı duyuruldu. Uluslararası basın kaynaklarına göre, bu örnekler, güneş sisteminin kökenine dair önemli bilgiler barındırarak, gezegenimizin oluşumu hakkında kritik sorulara ışık tutabilir.

Ancak, kutunun bir türlü açılamaması, bilim dünyasında büyük bir merak ve endişe yaratıyor. Osiris-Rex ekibi, kutuyu açma konusundaki başlıca yaklaşımını değiştirdiğini açıkladı, ancak teknik sorunlar nedeniyle bu hedefe ulaşılamıyor.

İki aylık çabaların ardından, ekip sadece 70.3 gram kaya ve toza erişebildi. NASA, bu durumu olumlu bir şekilde değerlendiriyor ve 60 gram elde etme hedefinin büyük ölçüde aşıldığını belirtiyor. Ancak, içinde hala 250 gram toz ve kaya bulunan kutunun açılamaması, bilim dünyasında hayal kırıklığı yaratıyor.

Bennu adlı asteroid, diğer asteroitler gibi erken Güneş Sistemi'nin bir kalıntısı olarak biliniyor. Kimyası ve mineralleri 4.5 milyar yıl önceki oluşumundan bu yana neredeyse değişim göstermeyen Bennu, bilim dünyasında yeni kapıları aralayabilir.

Dünya basını, bu durumu "Paketini açamadığınız bir Noel hediyesi" olarak tarif ederken, uzay aracının gizemli kutusunun içindeki bilgilerin, yaşamın kökeni ve güneş sisteminin evrimi konusundaki bilinmezleri aydınlatma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekiyor.