Sivil Havacılık

MURAD, AKINCI’YA ENTEGRE EDİLDİ!

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 2023 yılında yaşanan gelişmelere dair resmi X hesabı üzerinden paylaşımda bulundu. Bu bağlamda Akyol, ASELSAN tarafından geliştirilen MURAD radarının Baykar tarafından üretilen AKINCI TİHA’ya entegre edildiğini açıkladı. Ek olarak MURAD’ın bir jet uçağına entegre edildiği de Akyol tarafından belirtildi.

Abone Ol

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, ASELSAN tarafından geliştirilen MURAD radarının Baykar tarafından üretilen AKINCI TİHA'ya entegre edildiğini duyurdu. Ayrıca, MURAD radarının bir jet uçağına da entegre edildiği bilgisini paylaştı.

Akyol'un açıklamalarına göre, MURAD AESA Radarı, AKINCI TİHA'ya entegre edilmiş durumda. Yazılım entegrasyonunun tamamlandığı belirtilerek, önümüzdeki günlerde uçuş ve havadaki denemelerin gerçekleştirileceği ifade edildi. MURAD radarının çoklu hedef takibi yapabilen, uzun menzilde hedef ayrıştırabilen, deniz modlarından hareketli hedef takibine kadar bir dizi özellik sunan bir ürün olduğu vurgulandı.

Akyol, MURAD AESA radarının önemini, İHA'lar için önemli bir katma değer sağlayan bir ürün olduğunu belirterek ifade etti. Ayrıca, radarın yerli tasarım ve üretim olduğunu ve birçok elektronik komponent içerdiğini söyledi.

Ayrıca, F-16 savaş uçağı ve AKINCI TİHA için geliştirilen MURAD AESA burun radarında yerli GaN çipleri içeren modüllerin kullanılması için çalışmaların devam ettiği ve ilk yerli modüllerin 2024 yılında kullanılması hedeflendiği belirtildi. Bu modüllerin Türkiye'nin ilk çip fabrikası olan AB Mikronano bünyesinde üretildiği bilgisi de paylaşıldı.

MURAD AESA radarının entegrasyonu, AKINCI TİHA'nın hava-hava füzelerini kullanabilme kabiliyetini de içermekte olup, önemli bir adım olarak değerlendirildi.