Sivil Havacılık

Münih Havalimanı'nda gündem 3'üncü pist

Münih Havalimanı'nda üçüncü pist inşa edilmesi projesiyle ilgili gelişmeler devam ediyor.

Abone Ol

Münih Havalimanı'nda üçüncü pist inşa edilmesi projesiyle ilgili gelişmeler devam ediyor. Havalimanı işletmecisi Flughafen München GmbH (FMG), Temmuz 2024'te Güney Hava Otoritesi'ne başvurarak, üçüncü pistin inşası için verilen planlama izninin 2026 sonrasına uzatılmasını talep etmişti. Bu süreçte, havalimanı çevresinde gerçekleştirilen bazı altyapı çalışmaları da projenin bir parçası olarak değerlendirildi.

21 Ekim'de yapılan açıklamada, Bavyera Hükümeti, FMG'nin projeye dair gerekli adımları attığını belirterek, S-Bahn Tüneli’nin doğuya genişletilmesi, havalimanının doğu tarafındaki yol ağının güçlendirilmesi ve uçak park alanlarının artırılmasının üçüncü pist projesiyle ilgili olduğunu doğruladı. Bu kararın, mevcut planlama izninin geçerliliğini korumasını sağladığı ve sürecin uzatıldığı ifade edildi.

FMG’den yapılan açıklamada, başvurunun yalnızca yasal durumu netleştirmek için yapıldığı, üçüncü pist inşasına yönelik yeni bir planın bulunmadığı vurgulandı. Ancak, Yeşiller Partisi’nden Johannes Becher, bu kararı "hukuki bir hile" olarak nitelendirdi. Becher, pistin inşasına başlanmadığını, ancak çevre altyapı çalışmalarının projeye dahil edilerek sürenin uzatıldığını belirtti. Becher, bu durumun havalimanı çevresindeki yerleşim bölgeleri için "büyük bir hayal kırıklığı" olduğunu söyledi.

Bavyera Hükümeti'nin planlarına göre, Münih Havalimanı’ndaki üçüncü pistin 2035 yılında hizmete alınması hedefleniyor.