Sivil Havacılık

Motor Sorunu THY'yi zirveden etti!

Lufthansa, bu yılın ilk yarısında Türk Hava Yolları'nı (THY) geride bırakarak, Ljubljana ve Slovenya genelinde en çok yolcu taşıyan havayolu olma unvanını kazandı.

Abone Ol

Lufthansa, bu yılın ilk yarısında Türk Hava Yolları'nı (THY) geride bırakarak, Ljubljana ve Slovenya genelinde en çok yolcu taşıyan havayolu olma unvanını kazandı.

Geçen yıl Alman rakibini geçerek liderliğe yükselen Türk Hava Yolları, Haziran ayına kadar bu konumunu korudu. Ancak, Lufthansa'nın Münih'ten Ljubljana'ya gerçekleştirdiği sefer sayısını günde ikiye çıkarmasıyla yolcu sayısında yüzde 32,6'lık bir artış yaşandı ve yılın ilk yarısında taşıdığı 99 bin 29 yolcu Lufthansa'yı zirveye taşıdı. Türk Hava Yolları ise yılın ilk yarısında 93 bin 441 yolcu taşıyarak Ljubljana Havalimanı'nda zirvenin en yakın takipçisi oldu.

Lufthansa, Slovenya pazarına Türk Hava Yolları'ndan daha fazla kapasite sunarken, THY'nin bazı uçak tiplerinde yaşanan motor sorunları nedeniyle uçuşlarını azaltması da bu değişimde etkili oldu. Bu gelişmeler ışığında, Lufthansa'nın yıl sonuna kadar Slovenya pazarındaki liderliğini sürdürmesi bekleniyor.

Öte yandan, Finnair, sezonluk Helsinki seferlerinde ek 5 bin 251 yolcu taşıyarak Slovenya pazarında önemli bir büyüme kaydetti. Amsterdam’dan Transavia ve Priştine’den GP Aviation ise geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 90'ın üzerinde büyüme gösterdi. British Airways’in kış aylarında Ljubljana’ya düzenlediği seferlerle Londra-Ljubljana hattında yüzde 11,7’lik bir artış yaşandı.

Luxair, yeni başlayan operasyonlarla birlikte, yılın ilk yarısında ortalama yüzde 68,3 doluluk oranına ulaştı. Wizz Air’in Eylül 2023’te başlattığı Üsküp-Ljubljana hattı, yüzde 94 gibi yüksek bir doluluk oranı kaydetti. Nisan ayında Slovenya pazarına giriş yapan Norwegian ve airBaltic ise sırasıyla yüzde 71,1 ve yüzde 74,6 doluluk oranlarıyla dikkat çekti. Aegean Airlines’ın sezonluk Atina hattı ise Haziran sonuna kadar yüzde 72 doluluk oranı yakaladı.

Türk Hava Yolları ve Lufthansa arasındaki mücadele, Slovenya’nın havacılık pazarında belirleyici bir rol oynamaya devam ediyor.