Sivil Havacılık

Miyazaki Havalimanı'nda bomba patladı!

Japonya'nın güneybatısında yer alan Miyazaki Havalimanı, İkinci Dünya Savaşı sırasında atıldığı tahmin edilen bir Amerikan bombasının patlaması sonucu kapatıldı.

Abone Ol

Japonya'nın güneybatısında yer alan Miyazaki Havalimanı, İkinci Dünya Savaşı sırasında atıldığı tahmin edilen bir Amerikan bombasının patlaması sonucu kapatıldı. Patlama, pistin yanındaki taksi yolunda yedi metre (23 fit) genişliğinde ve bir metre (3.2 fit) derinliğinde bir krater oluşturarak 87 uçağın iptal edilmesine yol açtı.

Japonya Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, Japonya Kara Öz Savunma Kuvvetleri'nden bir bomba imha ekibinin, patlamanın sebebinin, muhtemelen savaş zamanı hava saldırılarından kalma gömülü bir Amerikan bombası olduğunu tespit ettiğini bildirdi.

Patlama sonrası herhangi bir yaralanma bildirilmezken, yerel bir yayıncı, patlamadan iki dakika önce bir uçağın yakında taksi yaptığını gösteren canlı görüntüler paylaştı.

Havalimanının kapatılması, Japan Airlines (JAL), All Nippon Airways (ANA) ve diğer havayollarına ait 87 uçağın yere inmesine neden oldu. Japonya'nın en üst düzey hükümet sözcüsü Yoshimasa Hayashi, herhangi bir tehlikenin bulunmadığını ve kraterin tamir çalışmalarının Perşembe sabahına kadar tamamlanmasının beklendiğini belirtti.

Miyazaki Havalimanı, Kyushu adasının güneydoğusunda yer almakta ve İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden önce Japonya'nın bir deniz üssü olarak hizmet vermiştir. Buradan yüzlerce genç "kamikaze" pilotu son görevlerine çıkmıştır. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, havalimanında daha önce birçok patlamamış bombanın bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Savaşın sona ermesinin üzerinden 79 yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen, Japonya genelinde hala savaş dönemine ait patlamamış bombalar bulunuyor. Japonya Öz Savunma Kuvvetleri, 2023 mali yılında toplam 2,348 bombanın, ağırlığının 37.5 ton olduğunu açıkladı.