Meteoroloji yetkilileri, Türkiye genelinde hava durumunda önemli değişiklikler olacağı konusunda uyardı. 29 il için sarı kodlu uyarı verilirken, normalin üzerinde yağışlarla etkileneceği bildiriliyor. Tüm Türkiye'nin yağışa maruz kalacağı beklenirken, özellikle bir ilde şiddetli sağanakların beklendiği belirtildi. Peki, bugün hava nasıl olacak?

Lufthansa uçuş eğitim filosunu büyütüyor Lufthansa uçuş eğitim filosunu büyütüyor

Meteoroloji 11 Mayıs 2024 Cumartesi tarihi yeni bir hava durumu tahmini yayımladı. Meteoroloji, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, bu tür hava koşullarının ani ve şiddetli etkilerine karşı hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti.

29 şehirde sarı kodlu uyarı yapıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, Şırnak dışında tüm yurdun aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; Marmara’nın doğusu, İç Anadolu’nun kuzeyi, Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeybatısı ile Aydın, Denizli, Manisa, Kütahya ve Antalya çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Doğu kesimlerde toz taşınımı bekleniyor.

Hava sıcaklığının yağışlı hava ile birlikte batı kesimlerden başlayarak, iç ve kuzey kesimlerde 4 ila 6 derece azalacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar 'adeta bir kış havası' yaşanacağına dikkat çekiyor.

Kuvvetli rüzgar uyarısı

Rüzgarın, Marmara, Kıyı Ege ve Batı Akdeniz'de güneyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat), İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’da kuzeyli yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (70-100 km/saat) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği bildirildi.

Doğu kesimlerde toz taşınımı görüleceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması çağrısı yapıldı.

Sarı kod ile uyarılan iller şöyle:
Edirne,
Kırklareli,
Tekirdağ,
İstanbul,
Kocaeli,
Yalova,
Çanakkale,
Balıkesir,
İzmir,
Antalya,
Konya,
Karaman,
Niğde,
Adana,
Kayseri,
Tokat,
Sivas,
Malatya,
Elazığ,
Tunceli,
Bingöl,
Ordu,
Giresun,
Gümüşhane,
Trabzon,
Rize,
Bayburt,
Van
Hakkari

Antalya'nın Doğusunda Gök Gürültülü Sağanak Yağışlara Dikkat!

Yapılan son değerlendirmelere göre; bugün (Cumartesi) sabah ilk saatlerden itibaren Antalya çevrelerinde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, doğusunda yerel kuvvetli (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Uzman isimden İstanbul için uyarı

Bir uyarı da meteoroloji uzmanı Kerem Ökten’den geldi. Ökten, İstanbul’a kuvvetli rüzgar beklendiğinin altını çizerek, Avrupa yakasında özellikle tedbir alınması gerektiğini kaydetti. Bu kapsamda Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Şişli, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçelerindeki kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. (SPUTNİK)