Sivil Havacılık

MERKEL İLE ÖZDEŞLEŞEN UÇAĞI SATIŞA ÇIKIYOR

Almanya'ya ait devlet uçağı Airbus A340-300 uçağının, yaz aylarında yaşanan sorunla sonrasında uçuşlardan çekilmişti. Uçağın internet üzerinden yapılan bir açık artırmada satılması planlanıyor.

Abone Ol

Almanya'ya ait devlet uçağı olan Airbus A340-300, yaz aylarında yaşanan sorunlar nedeniyle uçuşlardan çekilmiş ve şimdi internet üzerinden bir açık artırmada satılmayı planlıyor.

İlk olarak Almanya'nın ilk şansölyesi Konrad Adenauer ile özdeşleşen ve daha sonra Angela Merkel'e ithafen "Merkel One" olarak adlandırılan Airbus A340, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji'ye yapacağı seyahati iptal etmek zorunda kalması üzerine Ağustos 2023'te emekliye ayrıldı.

Alman Hava Kuvvetleri, 16+01 kayıtlı uçağın uçuşlarına son verme kararı alarak uçağı erken emekliliği için hizmet dışı bıraktı. Aynı zamanda 16+02 kayıtlı diğer A340 uçağı da Eylül 2023'te emekliye ayrılması planlanmasına rağmen erken emekliye ayrıldı.

Alman hükümeti, bu uçağı bir canlı internet açık artırmasında satmayı planlıyor. Uçağın satışı, devlete ait Vebeg şirketi aracılığıyla gerçekleştirilecek. Vebeg, devlete ait bir güvenlik şirketi olup yangın söndürme araçlarından teleskoplara kadar çeşitli varlıkları satmaktadır.

Vebeg'in web sitesinde yapılan bir önceden duyuruya göre, Airbus A340-300'ün Alman hükümeti adına satışa çıkarıldığı belirtiliyor ve satışla ilgili detayların Ocak 2024 ortalarına kadar açıklanacağı ifade ediliyor. Uçak şu anda canlı açık artırma bölümünde listelenmiş durumda, bu da Vebeg'in uçağı çevrim içi olarak tekliflere açık hale getireceği anlamına geliyor.

Uçağın geçmişindeki olaylardan biri olarak, Kasım 2018'de Şansölye Angela Merkel'in 16+01 uçağının acil bir iniş yapması nedeniyle Buenos Aires'teki G20 zirvesinin başlangıcını kaçırması ve 2019'da Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın seyahatinde New York'a iniş yaparken uçağın lastiklerinin patlaması yer almaktadır.