Sivil Havacılık

MARS’TA İNANILMAZ KEŞİF

NASA’nın yaptığı yeni bir araştırmaya göre, uzayda boşluk oluşturan son derece nadir bir Güneş olayı, Mars atmosferinin “neredeyse inanılmaz” bir şekilde binlerce kilometre genişlemesine neden oldu.

Abone Ol

NASA'nın Maven görevi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, uzayda meydana gelen son derece nadir bir Güneş olayı, Mars atmosferini "neredeyse inanılmaz" bir şekilde genişletti. Geçen yıl aralık ayında, Maven görevi Güneş'ten gelen yüklü parçacık akışının aniden kaybolduğunu gözlemledi ve bu olayın Mars atmosferinde olağanüstü bir genişlemeye neden olduğunu ortaya koydu.

Ölçümler, Güneş rüzgarını oluşturan yüklü parçacıkların sayısının bu olay sırasında belirgin bir şekilde düştüğünü gösterdi. San Francisco'daki Amerikan Jeofizik Birliği sonbahar toplantısında sunulan gözlemlere göre, Güneş rüzgarının basıncı olmadan Mars atmosferi ve manyetosferinin binlerce kilometre genişlediği belirlendi.

Iowa Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Jasper Halekas, "Bu olayı incelemek üzere bir çalışma grubu oluşturduk ve bu dönemin inanılmaz bulgularla dolu olduğunu gördük" dedi. Mars'ın Güneş'ten gelen yüklü parçacık akışına sürekli maruz kaldığı bilinen bir gerçek, ancak bu olayın Mars atmosferinin beklenmedik bir şekilde genişlemesine yol açtığı keşfedildi.

Aralık 2022'deki olay sırasında Güneş rüzgarının yoğunluğu 100 kat düşerek, Mars'a uygulanan basıncın azalmasına neden oldu ve gezegenin manyetosferini üç katından fazla genişletti. NASA bilim insanları, bu olayın, daha hızlı hareket eden Güneş rüzgarının daha yavaş olanı sıkıştırması sonucu meydana geldiğini belirtiyor.

Araştırmacılar, bu olayın Mars'ta su ve atmosfer kaybına neden olan fiziksel süreçleri anlamada önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor. Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmanın diğer yazarı Shannon Curry, "MAVEN, Güneş ile Mars atmosferi arasındaki bu etkileşimleri gözlemlemek üzere tasarlandı ve bu gerçekten anormal Güneş olayı sırasında olağanüstü veriler sağladı" dedi.

Araştırmacılar, bu tür olayların son derece nadir olduğunu ve Güneş aktivitesinin arttığı zamanlarda meydana geldiğini belirtiyor. Güneş'in 11 yıllık aktivite döngüsünün zirvesine yaklaşırken, bilim insanları bu bulguların olağanüstü Güneş olaylarının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabileceğini düşünüyor. Dr. Halekas, "Güneş rüzgarı etkin bir şekilde ortadan kaldırıldığında Mars'ın nasıl tepki verdiğini gerçekten görmeye başlıyoruz. Bu, Mars'ın daha az 'rüzgarlı' bir yıldızın yörüngesinde dönmesi durumunda nasıl olacağına dair harika bir aykırı değer çalışması oluşturuyor" şeklinde konuştu.