Sivil Havacılık

LUFTHANSA'YA ONAY ÇIKMADI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Lufthansa'nın ITA'yı satın almasına onay vermedi.

Abone Ol

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Lufthansa'nın İtalyan hava yolu şirketi ITA'yı satın almasına onay vermedi. Lufthansa Grubu, bünyesinde Lufthansa Airlines, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines ve Eurowings gibi 5 hava yolu şirketini bulunduruyor ve ITA'yı da bu portföyüne eklemeyi planlıyordu. Ancak Avrupa Komisyonu, birleşmenin kısa ve uzun mesafeli bazı güzergahlarda rekabeti olumsuz etkileyeceği endişesiyle bir soruşturma başlatacağını açıkladı.

Rekabet Kurumu da aynı endişelerle birleşmeye onay vermemiş durumda. Lufthansa'nın tekelleşme endişelerini gidermeye yönelik yeterli argümanları sunamadığı belirtiliyor. Şirketler arasındaki birleşmelerde AB Komisyonu, yeni yapılanmanın özellikle güçlü olduğu havalimanlarında ayrıştırma talep ediyor.

Lufthansa ve ITA, İtalya'da ve merkezi Avrupa'da bazı güzergahlarda doğrudan rekabet halinde bulunuyor. Lufthansa'nın ITA'yı satın almak için öngördüğü hisse satın alma anlaşmasıyla ilgili olarak uzun süren görüşmeler sonucunda, Alman MDax Grubu ITA'nın yüzde 41'lik azınlık hissesini satın alma konusunda İtalyan devleti ile uzlaşamadı. Bu durumda ITA, yüzde 49'luk hisse karşılığında Lufthansa'dan 325 milyon euro özsermaye alabilecekti ve Lufthansa, 2025 yılından sonra ITA'nın geri kalanını satın alma opsiyonuna sahip olacaktı. Ancak AB Komisyonu'nun onay vermemesi nedeniyle bu anlaşma şu anda gerçekleşmeyecek gibi görünüyor.