Lufthansa Group, uzun bir süredir devam eden müzakerelerin ardından Lufthansa Technik'teki azınlık payının satışı konusundaki planlarından vazgeçti. Bu yerine, şirket yönetimi, biriminin büyümesini hedefleyerek MRO (Bakım, Onarım ve Revizyon) işine önemli yatırımlar yapma kararı aldı.

Lufthansa, 2020'nin başlarında, COVID-19 salgını patlak verir vermez ve iflasın eşiğindeyken, MRO kolundaki azınlık bir payı satma kararı almıştı. Bu karar, esasen bilanço durumunu iyileştirmek amacıyla alınmıştı. Aynı zamanda, grup yönetiminin gelecekte şirketin havayolu tarafına daha fazla odaklanması ve dolayısıyla bitişik faaliyetlerden satış yapması veya en azından bu faaliyetlere olan maruziyeti azaltması gerektiği görüşü bağlamında alınmıştı.

Ancak, Lufthansa, uzun bir süredir güçlü kar düzeylerine geri dönmüş ve nakit rezervlerini daha da artırmışken, varlık satma ihtiyacının ortadan kalktığını belirtti. Aksine, şirket şu anda büyük bir MRO birimine sahip olmanın aslında büyük bir avantaj olduğuna karar verdi.

ITA-Lufthansa Ortaklığı Tehlikede! ITA-Lufthansa Ortaklığı Tehlikede!

Lufthansa, 30 Kasım'da açıklanan "Ambition 2030" stratejik planı kapsamında, "Lufthansa Technik'e daha fazla bir ortak eklemek artık takip edilmemektedir," dedi. Bu karar, şirketin büyüme ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda alındı.

Lufthansa Technik'in Denetim Kurulu Başkanı Detlef Kayser, "Özellikle motorlarla ilgili üretici sorunları göz önüne alındığında, son aylarda Lufthansa Technik'in stratejik değeri önemli ölçüde artmıştır," dedi. "Bu durumu, MRO bölümümüzü stratejik olarak bir büyüme programı ve karlılığını artırma amacıyla geliştirmek için büyük bir fırsat olarak görüyoruz."

Lufthansa Technik, küresel çapta birçok tesisini genişletme ve modernleştirme planları yapıyor. Özellikle Avrupa'da hızla başka bir tesisi devreye alarak beklenen yüksek talebe yanıt vermek ve daha yüksek bir dikey entegrasyon seviyesi elde etmek istiyor.

Kayser, yeni nesil jet motorlarının güvenilirlik adına yakıt verimliliğini takas ettiğini belirtti. Bu nedenle, özellikle motor revizyonlarına olan talebin yüksek kalacağını ve birçok eski nesil motorun hala hizmette kalacağını ifade etti.

Lufthansa'nın ek tesisin nerede ve ne zaman inşa edileceğini belirtmediği bildirildi. Ancak Kayser, mevcut MRO atölyelerinin devralınmasının şu anda gerçek bir olasılık olduğunu belirtti. Bu stratejik karar, Lufthansa'nın sürdürülebilir büyüme ve rekabet avantajını koruma çabalarını yansıtıyor.

Kaynak: AERONEWS24