Sivil Havacılık

London City Airport, COVID-19 sonrası ilk kez kar etti

London City Airport (LCY), COVID-19 pandemisinden önceki döneme ait ilk kârını 2023 yılında kaydetti.

Abone Ol

London City Airport (LCY), COVID-19 pandemisinden önceki döneme ait ilk kârını 2023 yılında kaydetti. Havalimanının sahipleri tarafından açıklanan mali raporlara göre, LCY, 2023 yılında 6,6 milyon pound (8,64 milyon dolar) ön vergi kârı elde ederek, 2019'dan bu yana ilk kez kâra geçti.

Eski Londra dockland'larında bulunan ve şehir merkezine yaklaşık on mil, Canary Wharf finans bölgesine ise sadece yedi mil mesafedeki havalimanı, pandemi sonrası kârlılığa ulaşmakta zorluk çekmişti. 2019 yılında 47,8 milyon pound (62,6 milyon dolar) kâr elde eden havalimanı, pandemi nedeniyle iş seyahatlerindeki düşüşle birlikte olumlu sonuçlarını kaybetmişti.

2020 yılında havalimanı 48 milyon pound (62,9 milyon dolar) zarar ederken, 2021'de bu kayıp 45,5 milyon pound (59,6 milyon dolar) seviyesine geriledi. 2022'de ise zarar sadece 1,1 milyon pound (1,44 milyon dolar) olarak kaydedildi. 6,6 milyon poundluk kâr açıklaması, havalimanının en parlak günlerinden uzak olsa da, kâra dönüş, doğru yönde ilerlediklerini gösteriyor.

2023 yılında havalimanını kullanan yolcu sayısı 3,4 milyona çıkarak, bir önceki yıla göre yaklaşık %17’lik bir artış gösterdi. Ancak, toplam gelirler 2022 yılında 85,2 milyon pounddan 2023'te 102,6 milyon pounda %20'den fazla bir artış gösterse de, bu rakam 2019'daki ciroların oldukça altında kalıyor. 2019'da 5,1 milyon yolcu havalimanını kullanmıştı, bu da tam bir toparlanmanın daha yolun başında olduğunu gösteriyor.

London City Airport, Alberta Investment Management Corporation, OMERS Infrastructure, Ontario Teachers’ Pension Plan ve Wren House Infrastructure Management'dan oluşan bir konsorsiyum tarafından yönetilmektedir. Havalimanı, şu anda British Airways City Flyer, SWISS, KLM, ITA Airways, Luxair, LOT Polish Airlines, Loganair, Aurigny ve Lufthansa gibi dokuz havayolu tarafından işletilen 33 Avrupa destinasyonuna uçuşlar sunmaktadır.

Ağustos 2024'te havalimanı, yıllık yolcu kapasitesinin 6,5 milyondan 9 milyona çıkarılması için onay aldı. Bu artış, günlük operasyonların ilk yarım saatinde üç ek uçuş ile gerçekleştirilecektir. Ancak, havalimanı sahipleri bu olumlu haberi alırken, Birleşik Krallık Hükümeti'nin çevresel ve potansiyel gürültü rahatsızlığı gerekçesiyle havalimanının Cumartesi günleri işletim saatlerini 12:30'dan 18:30'a uzatma başvurusunu reddettiği haberi geldi.

London City Airport’ın CEO'su Alison Fitzgerald, duyurunun ardından yaptığı açıklamada, “Yolcu sayımızı artırma onayını memnuniyetle karşılıyoruz, ancak Cumartesi öğleden sonra işletim saatlerimizi uzatma talebimizin hükümet tarafından reddedilmesinden dolayı hayal kırıklığına uğradık,” dedi. Fitzgerald, “Hükümetin kararında tanıdığı gibi, Cumartesi öğleden sonraki işletim saatlerimizi uzatma talebimizin reddedilmesi, havalimanına daha temiz ve daha sessiz yeni nesil uçakları getiren havayollarının önünü kesecektir,” ifadelerini ekledi.