N38 North adlı özel web sitesinden alınan uydu görüntüleri, ülkenin ilk havadan erken uyarı uçağının tamamlanmak üzere olduğunu gösteriyor.
Uzmanlar, Kuzey Kore'nin hava kuvvetlerini geliştirmekte olduğu analizini yaptı. Ülkenin tamamlamak üzere olduğu erken uyarı uçağının uydu görüntüleri yayınlandı.
Bu, Kuzey Kore ordusuna katılacak türünün ilk örneği bir uçak olacak.
Pyongyang'ın nükleer ve füze programları Güney Kore, ABD ve diğerleri için önemli bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. Bununla birlikte, havadan gözetleme kabiliyeti rakiplerinin çok gerisinde. Savaş uçaklarının ve diğer askeri uçaklarının çoğu ise eskimiş durumda.
Kuzey Kore çalışmaları konusunda uzmanlaşmış bir internet sitesi olan 38 North'un salı günü yayınlanan haberine göre, son ticari uydu görüntülerinde Pyongyang havaalanında park halinde bir Ilyushin IL-76 uçağı görülüyor ve uçağın gövdesinin üzerine büyük bir radom monte edilmiş. Radom, bir radar sistemini çevreleyen bir yapı anlamına geliyor.
Site, uçağın neredeyse tamamlanmış olmasını 'yıllardır yeni hava yetenekleri görmemiş bir hava kuvvetleri için önemli bir iyileştirme' olarak nitelendirdi.
Site, radomun üst kısmında, Çin'in bazı havadan erken uyarı uçaklarında görülen, ancak ABD veya Rus uçaklarında kullanılmayan ayırt edici bir üçgen tasarımına sahip olduğunu söyledi. Sitede, "Üçgen tek başına kesin bir kanıt olmasa da, bu Çin'in desteğini ya da etkisini gösteriyor olabilir," dendi.
Siteye göre, daha önce Kuzey Kore'nin ulusal havayolu şirketi Air Koryo tarafından kullanılan üç IL-76'dan biri olan uçak, gövdenin üst kısmındaki bir bölüm üzerinde çalışmaya başlamadan önce Ekim 2023'te havalimanının bakım tesisine taşındı.
Geçtiğimiz kasım ayında, o zamanlar radomu olmayan uçak bitişikteki hangara taşındı. Web sitesine göre, radom monte edilmiş olarak hangarın dışında göründüğü bu Şubat ayının sonlarına kadar orada kaldı.
Seul'deki Kore Savunma Çalışmaları Forumu adlı düşünce kuruluşunun başkanı Jung Chang Wook, uçağın düşman uçaklarının ve diğer askeri varlıkların hareketlerini tespit ve takip ederek karadaki merkezlere bilgi aktaracağını söyledi.
Bu tür bilgileri hava ve diğer varlıklarına dağıtma ve operasyonlarını yönetme teknolojisine sahip olması, Kuzey Kore'nin askeri operasyonları çok daha hızlı bir şekilde yürütmesine yardımcı olacak.
Jung, "Bu Kuzey Kore hava kuvvetlerinin gözlerini açması gibi bir şey," dedi.
Jung, Pyongyang'ın Güney Kore'yi günün 24 saati izleyebilmesi için en az dört havadan erken uyarı uçağına ihtiyaç duyacağını ve bu uçakların sırayla gözetleme görevlerini yerine getirebileceğini, bakıma girebileceğini ve eğitim yapabileceğini sözlerine ekledi.
Güney Koreli uzmana göre Güney Kore'nin ABD yapımı dört havadan erken uyarı ve kontrol uçağı var ve dört tane daha satın almayı planlıyor.
2023 yılının sonlarında Kuzey Kore ilk casus uydusunu yörüngeye yerleştirdi ancak yabancı uzmanlar uydunun kapasitesini sorguluyor. (Euronews)