14 Aralık'ta BTK Ankara Salonu'nda düzenlenecek olan "CUBESAT Vision Yakın Yörünge (LEO), Küp ve Küçük Uydu Konferansı" yaklaşıyor. Bu etkinlik, uluslararası iş birliklerinin kurulacağı bir platform sunacak ve geceleri çıplak gözle izlenebilen yakın yörünge (LEO) küçük uydularının hayatımıza getireceği yeniliklere odaklanacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açılışını yapacağı konferansta, Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Shinichi Nakasuka, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Marmara Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Uğur Kesen gibi konusunda uzman akademisyenler bilgi ve tecrübelerini paylaşacaklar. Ayrıca, QSTC Başkanı Gurvinder Chohan, Muzaffer Duysal ve sektörün önde gelen profesyonellerinden Murat Yavuz gibi küçük uydu tasarımı ve üretiminde öncü şirketlerin temsilcileri de konuşmalarıyla etkinliğe değer katacak.

Etkinlik, yurt içi ve yurt dışından özel sektör ve kamu temsilcilerini bir araya getirerek, yakın yörüngenin sunduğu fırsatları değerlendirmeyi amaçlıyor. Türksat, Intelsat, Eutelsat-OneWeb, Airbus, Tesat ve Hughes Echostar gibi dünyanın sayılı uydu operatörleri ve üreticileri de etkinliğe katılımlarıyla önemli bir katkı sağlayacaklar.

Dünya genelinde yolcu sayısı arttı Dünya genelinde yolcu sayısı arttı

TUYAD Başkanı Hayrettin Özaydın, "Cubesat Vision Konferansı’nda küp ve küçük uydulardaki son gelişmeleri gözden geçirerek yakın yörüngenin bize sunduğu fırsatları değerlendireceğiz. Amacımız, konferans aracılığıyla küçük uydu sektörüne yatırım yapmak isteyen kurum ve kuruluşlar ile bilim insanları, uzman akademisyenler, üretici firmalar ve savunma sanayinin öncülerini bir araya getirerek, Türkiye merkezli uluslararası bir uydu ekosistemi inşa etmektir" dedi.

Etkinlik kapsamında aynı gün, Skytech sponsorluğunda, 45 ilin meslek oda başkanlarının destek verdiği bir V-SAT (Uzak ve Yakın Yörünge Geniş Bant İnternet) eğitim semineri de düzenlenecek. Bu seminer, uzak yörünge KA Bant uydularında geniş bant internet kurulumu, devreye alma ve servis konularında teknik servis ekiplerine ve esnafa eğitim sağlayacak. Seminerin sertifikalandırması, Türksat, TUYAD ve BTK Akademi tarafından gerçekleştirilecek. Özellikle afet zamanlarında iletişim sorunlarına çözüm sunan V-SAT eğitimleri, teknik servislere yeni fırsatlar açması açısından stratejik bir önem taşıyor.