Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin onuncu durağı "Gaziantep" Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin onuncu durağı "Gaziantep"

Sıcak hava dalgalarına ve yangınlara rağmen 2023 yılında yabancı turist rekoru kıran Yunanistan’da, yeni bir rekor kırılması beklenen 2024 yılında aşırı turizm endişeleri artıyor.

Venedik, Amsterdam, Kanarya Adaları, Balear Adaları ve Barselona gibi aşırı turizmle boğuşan destinasyonlardaki sorunlardan ders alan Yunan hükümeti, gemi seyahatlerine sınırlamalar getirmeyi düşünüyor. Tartışmaların merkezinde ise ülkenin ikonik adası Santorini bulunuyor.

Kruvaziyer gemilerine sınırlama getirilmesi gündemde

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, birkaç hafta önce yaptığı açıklamada, hükümetin aşırı turizmin neden olduğu sorunlarla başa çıkmak için en popüler adalarını ziyaret eden gemi seyahatlerine kısıtlamalar getirmeyi düşündüğünü belirtti. Miçotakis, yeni politikanın nerede, ne zaman ve nasıl uygulanacağına dair ayrıntı vermedi. Ancak sınırlamaların, gemilerin yanaşma yerleri için kısıtlamalar veya ihale sistemi getirilmesi gibi önlemleri içerebileceğini öne sürdü. Önerilen önlemlerin 2025 yılına kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Uzmanlar, Santorini'nin üzerindeki baskıya dikkat çekiyor. Adanın cazibesi, gelen kruvaziyer ziyaretçilerinin yoğunluğuyla sınanıyor ve bu da aşırı kalabalık ve güvenlik endişelerine yol açıyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Santorini ve Mikonos üzerindeki baskıyı kabul etti ve sorunun ele alınması gerektiğinin altını çizdi.

Çarpıcı veriler

Santorini ekonomisinde turizm büyük bir rol oynuyor. Yaklaşık 15 bin daimi sakini olan ada, çok daha fazla sayıda ziyaretçiyi çekiyor. Hellenic Limanlar Birliğine göre, 2023 yılında adaya yaklaşık 800 gemi yanaşmış ve 1.3 milyon turist getirmiş, bu da Santorini'yi ülkenin en önemli ada destinasyonu yapıyor. Adanın havaalanı da yoğun bir şekilde faaliyet gösteriyor.

Yerel meclis üyesi Nikos Zorzos, bu yaz 3,4 milyon ziyaretçi ağırlaması beklenen Santorini'nin daha fazla ziyaretçiyi ağırlayacak kapasitede olmadığı yönünde endişelerini dile getiriyor. Zorzos, adanın tek bir yeni yatağı bile kaldırabilecek durumda olmadığını belirtti.

Avrupa Komisyonu'nun 2018 verilerine göre, sadece 15 bin sakini ve 76 kilometrekarelik bir alanı olan Santorini, her 100 ada sakini başına günlük 107 ziyaretçi ağırlayarak 1 milyar euro turizm geliri elde etti.
 

Kaynak: TURİZM GÜNCEL