Korean Air uçağı, kabin basınç sisteminde çıkan arıza sonucu 15 dakikada neredeyse 27 bin ft alçaldı. Uçakta büyük panik yaşanırken 17 yolcu ise yaralandı.

Kore Havayolları'na ait bir uçak, Cumartesi günü yalnızca 15 dakikada 26.900 ft (yaklaşık 8.199 metre) irtifa kaybettikten sonra yönünü değiştirmek zorunda kaldı. Olayda yaralanan 17 yolcu hastaneye kaldırıldı.

ALARMLARI TETİKLEDİ

Kore Havayolları'nın KE189 sefer sayılı uçağındaki yolcular, Seul'daki Incheon Uluslararası Havalimanı'na geri yönlendirildikten bir gün sonra nihayet Tayvan'ın Taichung kentine güvenli şekilde ulaştı.

Cumartesi günü uçuş başladıktan yaklaşık 50 dakika sonra, Boeing 737 Max 8'in kabin basınç sistemindeki bir arızanın uçuş içinde alarmları tetiklediği bildirildi. Nihai olarak, online uçuş takipçisi Flightradar24'ün verilerine göre uçak yalnızca 15 dakikada 26.900 ft alçaldı.

Yolcuların hiperventilasyon ve kulak ağrısı yaşadığı, 17 kişinin Tayvan'ın Taichung kentine indikten sonra hastaneye kaldırılması gerektiği bildirildi.  Korean Air, The Independent ile paylaştığı açıklamada şunları söyledi: 

"17 yolcu Kore'de tıp uzmanları tarafından tedavi edildi ve ciddi bir yaralanma olmaksızın taburcu edildi."

OKSİJEN MASKELERİ VE PANİK...

İçinde 125 yolcu bulunan uçağın 22 Haziran'da yerel saatle 16.45 civarında Tayvan'a uçması planlanıyordu. Yerel medyaya yansıyan detaylara göre, uçak, acil durum sebebiyle kalkıştan üç saat sonra Incheon Havalimanı'na geri döndü. Yonha haber ajansının haberine göre, uçağın havaalanına saat 19.38 sularında döndüğü bildirildi.

Korkunç paniğe rağmen, ciddi bir yaralanma bildirilmedi. Korean Air'in olayla ilgili yaptığı incelemelerin ardından uçuş, ertesi sabah farklı bir uçakla yeniden başladı.

Yolcular, oksijen maskelerinin takıldığı ve ani iniş sırasında çocukların ağladığı, uçakta panik ve sıkıntı dolu sahneler yaşadıklarını anlattı. Yerel medyaya konuşan bir yolcu, verdiği demeçte, uçağın irtifa kaybettiği sırada oksijen maskelerinin açıldığını ve uçaktaki çocukların ağladığını anlattı. Yolcu, uçağın yere düşmesinden korktuğunu de ekledi.

Bu arada Kore Havayolları sözcüsü, havayolunun kabin basıncı arızasının sebebini belirlemek üzere kapsamlı bir araştırma yürüttüğünü ve uçağı hizmete döndürmeden önce herhangi bir bakım sorununu çözmeyi amaçladığını söyledi.

Bu yılın başlarında Kore Havayolları'na ait bir uçak, Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido adasındaki New Chitose Havalimanı'nda Cathay Pacific Airways'e ait bir uçakla temas etti. Yaralanma olmadı.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan Boeing'e Suç Duyurusu ABD Adalet Bakanlığı'ndan Boeing'e Suç Duyurusu

Korean Air geçen yıl web sitesinde 'uçuş güvenliği için yolcuların ortalama ağırlığını el bagajlarıyla birlikte ölçeceğini' doğrulamıştı. Bu, Air New Zealand'ın geçen yıl haziran ayında duyurduğu benzer bir hamlenin ardından geldi.

Bu ayın başlarında ise Singapur Havayolları, geçen ay Londra'ya giden bir uçuşta şiddetli türbülans yaşanması sonrasında yaralanan tüm yolculara tazminat teklifinde bulundu. Bangkok'tan Londra'ya giden SQ321 uçağı, Myanmar üzerinde şiddetli türbülansa girdi ve bu da uçağın anında 178 ft alçalmasına yol açtı.

Korean Air, 'olaydan etkilenen herkesten özür dileyerek' şu açıklamayı yaptı: 

"Olayı çevreleyen koşulları araştırmak için ilgili tüm yetkililerle tam işbirliği yapıyoruz. Etkilenen yolculara konaklama, yemek ve ulaşım düzenlemeleri de dahil olmak üzere kapsamlı destek sağladık."

Kaynak: MİLLİYET