Hollandalı havayolu şirketi KLM, Schiphol Havalimanı’ndaki gece uçuş kurallarına uymadığı gerekçesiyle son bir uyarı aldı. İnsan ve Çevre ve Ulaşım Denetimi (ILT) tarafından yapılan açıklamada, havayolunun her bir ihlal için 10.000 ila 100.000 Euro arasında ceza ödemesi gerekeceği belirtildi.

ILT, KLM’yi, bir yıl içinde üçüncü kez gece uçuş rotası kurallarını ihlal etmekle suçladı. En son ihlal Mart ayında gerçekleşti. İlk ihlal Haziran 2023’te, ikinci ihlal ise Ocak 2024’te yaşandı.

Her üç durumda da, uçak onaylı rotadan saparak hava trafik kontrolünden özel bir talimat almadan rotayı değiştirdi. Ayrıca, bu değişikliklerin meteorolojik koşullardan kaynaklanmadığı ifade edildi. ILT, gece saatlerinde farklı uçuş rotalarının uygulandığını ve bu rotaların daha az gürültüye neden olduğunu vurguladı.

ILT’nin havacılık bölümü, Schiphol Havalimanı çevresinde yaşayan vatandaşları korumakla sorumlu, diyen ILT havacılık bölümü lideri Karin Visser, “Gece uyku bozukluğu riski en yüksektir ve bu sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, gece saatlerinde en az gürültüye neden olan kalkış rotalarının kullanılması çok önemlidir” dedi.

KLM, gece saatlerinde gündüz rotalarını kullanarak çevrede yaşayan insanlara gereksiz yere ek rahatsızlık verdi. KLM, gece uçuş düzenlemesini daha sık ihlal ederse, havayolu 100.000 Euro’nun üzerinde ceza ödemek zorunda kalabilir.

Türk Hava Yolları'ndan önemli anlaşma Türk Hava Yolları'ndan önemli anlaşma

Geçen ay KLM, kısa mesafeli uçuşlar için Boeing 737’lerini Airbus A321neo uçaklarıyla değiştirmeye başlayacağını duyurmuştu. Havayolu, mevcut ekipmanlarını daha temiz ve sessiz hale getirmek amacıyla yedi milyar Euro yatırım yapmayı planlıyor.