Sivil Havacılık

Kerem Sarp'tan AJet ile ilgili önemli açıklamalar

AJet, Makedonya'nın başkenti Üsküp'ü uçuş destinasyonları arasına ekleyerek, havayolu ağını genişletmeye devam ediyor. Bu vesileyle düzenlenen törende konuşan AJet Genel Müdürü Kerem Sarp, AJet'in "rötarlı havayolu" algısını yıkmak için alınan önlemleri ve gelecek planlarını açıkladı.

Abone Ol

AJet, Makedonya'nın başkenti Üsküp'ü uçuş destinasyonları arasına ekleyerek, havayolu ağını genişletmeye devam ediyor. Bu vesileyle düzenlenen törende konuşan AJet Genel Müdürü Kerem Sarp, AJet'in "rötarlı havayolu" algısını yıkmak için alınan önlemleri ve gelecek planlarını açıkladı.

Kerem Sarp, AJet'in adının rötarlarla anılmasının önüne geçeceklerini vurgulayarak, Ankara'da 5, İstanbul Sabiha Gökçen'de ise 7 yedek uçağın hazır beklediğini belirtti. Kurban Bayramı ve Euro 2024'ün etkisiyle tüm havayolu şirketlerinde rötar sorunlarının yaşandığını hatırlatan Sarp, 6 ay gibi kısa bir sürede kurulan şirketin haksız eleştirilere maruz kaldığını söyledi.

Rötar Sorunlarına Karşı Önlemler

Yeni destinasyonu Üsküp'e ilk uçuş nedeniyle basın mensuplarıyla bir araya gelen Sarp, "Rötar yapmamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. AJet'in rötarla anılmasının önüne geçeceğiz. Normalde alanda 3 yedek uçak bırakıyorduk, 'AJet rötarlı' algısını yıkmak için Ankara'da 5, İstanbul Sabiha Gökçen'de 7 yedek uçağımız var. İki hafta içinde aldığımız aksiyonların sonuçlarını görmeye başladık" dedi. Sarp, bayram döneminde 500 bin yolcu taşıdıklarını da ekledi.

Dış Hatlarda Büyüme Hedefi

Şirketin düşük maliyetli havayolu konseptiyle kurulduğunu ifade eden Sarp, "Ankara'da büyük sıkıntımız kalmadı. Sabiha Gökçen'de uçakları koyduk ama slotları veya uçuş saatlerini değiştirmek Ankara kadar kolay değil. DHMİ yetkilileriyle çalışıyoruz. Rötarlar eskisi gibi olmayacak. Eylül ayından itibaren normalleşme olacak. Yeni uçaklarımız devreye girecek" diye konuştu.

Havacılık sektöründe şirketlerin yüzde 70 dış hat, yüzde 30 iç hat penetrasyonuyla çalıştığını belirten Sarp, kendilerinin bunun tam tersi yüzde 70 iç hatla çalıştığını fakat dış hat sayısını artıracaklarını söyledi. Önümüzdeki 10 yılda dış hatlarda ortalama yılda yüzde 10-15, iç hatlarda ise yüzde 6 büyüme hedeflediklerini belirten Sarp, 5 yılda 150, 10 yılda ise 200 uçağa ulaşmayı amaçladıklarını vurguladı.

Yerel Yazılım ve Milli Projeler

Yeni şirket kurulunca yurt dışında iki yılda alınamayan izinlerin daha hızlı alındığına vurgu yapan Sarp, "İzinler geldikçe daha fazla yurt dışı noktaya uçacağız, ülkemize turist taşıyacağız. Maliyetleri aşağı çektikçe daha çok kampanya düzenleyeceğiz" dedi. THY'nin know how'ı ile hayata geçirilen AJet'in, kıyafetten yazılıma tamamen yerli ve milli şirketlerle çalıştığını belirtti. Yazılım için Hitit firmasından hizmet aldıklarını ve başarılı olduklarında dünyaya ihraç etme konusunda önemli bir referans olacaklarını söyledi.

Satış İddialarına Yanıt

AJet'in yüzde 100 Türk Hava Yolları iştiraki olduğunu ve bu durumun devam edeceğini vurgulayan Sarp, "Her gün 'şuna satılıyor' diye haber çıkıyor. Bu şirketin satılması hiçbir şekilde gündemimizde değil. Artık yakında sahibinden.com'da görürüz diye işi şakaya vuruyoruz" dedi. 2025 sonunda uçak içinde internet hizmeti vermeye başlayacaklarını da ekleyen Sarp, "Yüzde 100 THY iştiraki TCI ile Türksat bir araya geldi ve bu konuda çalışıyorlar" dedi.

Bu gelişmelerle birlikte AJet, büyüme ve hizmet kalitesini artırma hedefleri doğrultusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor.