Karadağ hükümeti, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Podgorica arasındaki uçuş iznini ve Türkiye'nin İstanbul'dan Tivat'a yapılacak uçuşlarını engelledi. Bu karar, Pegasus Airlines'ın bu rotadaki faaliyetlerinin Air Montenegro'nun performansını olumsuz etkilemesine bir tepki olarak geldi.

Geçen Temmuz ayında İstanbul ve Podgorica arasındaki operasyonlara başlayan Pegasus Airlines, önümüzdeki haftadan itibaren bu rotadaki uçuşlarını sonlandırmak zorunda kalacak. Pazartesi günü, 15 Nisan'da gerçekleştirilecek olan son uçuşla birlikte bu hizmet sona erecek. Ancak, Air Montenegro ve Turkish Airlines, İstanbul'un ana havalimanı ile Podgorica arasındaki hizmetlerine devam edecek.

Pegasus Airlines, Ankara ve İzmir'den Karadağ'ın başkenti Podgorica'ya da uçuşlar düzenliyor ve bu hizmetlerin etkilenmeyeceği belirtiliyor. Şirket, İstanbul ile Podgorica arasında Airbus A320 ve A321 uçaklarıyla günlük uçuşlar gerçekleştiriyordu.

Karadağ hükümetinin aldığı bu karar, daha önce her iki ülkenin bayrak taşıyıcılarının uçuş gerçekleştirmesine izin veren sıkı ikili hava hizmetleri anlaşmasının gevşetilmesiyle geçen yaz Pegasus Airlines'ın Karadağ'a operasyonlara başlamasının ardından geldi.

Air Montenegro Yönetim Kurulu Başkanı Tihomir Dragaş, Pegasus'un İstanbul - Podgorica servisi nedeniyle Air Montenegro'nun büyük bir maddi kayba uğradığını ifade etti. Anlaşma Muhtırası uyarınca Pegasus'un rotada taşıdığı her yolcu için Air Montenegro'ya ödeme yapması gerekiyordu, ancak Dragaş, bu kaybın önüne geçilmesi gerektiğini savunuyor.

Bay Dragaş ayrıca, İstanbul rotasındaki zayıf performansın Air Montenegro'nun bu yılın ilk çeyreğinde 2023'e kıyasla %4'lük bir yolcu kaybına yol açtığını belirtti. Bu kayıp, şirketin yolcu sayısının 54.500'e gerilemesine neden oldu.

ACI Europe Yıllık Genel Kongresi İstanbul'da Yapıldı ACI Europe Yıllık Genel Kongresi İstanbul'da Yapıldı

Bu gelişmelerin ardından Türkiye, Karadağ'ın ikinci büyük ülke pazarı olma özelliğini korurken, Air Montenegro İstanbul'a Podgorica ve Tivat'tan hizmet vermeye devam edecek ve Tivat ile İzmir arasında haftada üç gün yeni bir servis başlattı.