Sivil Havacılık

Joe Biden yeni Marine One ile ilk kez uçtu

ABD Başkanı Joe Biden, Marine One olarak görev yapacak Sikorsky VH-92A Patriot helikopterinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Abone Ol

ABD Başkanı Joe Biden, Marine One olarak görev yapacak Sikorsky VH-92A Patriot helikopterinde ilk uçuşunu 19 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirdi.

Uçuş, Başkan Biden'ın Air Force One Boeing VC-25 uçağıyla Chicago’daki O’Hare Uluslararası Havaalanı'na (ORD) iniş yapmasının ardından gerçekleşti. Helikopter, Biden’ı O’Hare’den Chicago’daki Soldier Field stadyumunun park alanına taşıdı. Akşam saatlerinde Başkan Biden'ın Chicago'daki Demokratik Ulusal Kongre'de konuşma yapması planlanıyordu.

Bu önemli uçuş, ABD Donanması Başkanlık Helikopterleri Program Ofisi (PMA-274) ve ABD Deniz Piyadeleri'nin, Sikorsky'den aldığı son VH-92A helikopterinin teslim alındığı bir döneme denk geliyor. Bu teslimat ile, başkanlık kullanımı için tasarlanmış 23 yeni helikopterden oluşan program tamamlandı.

PMA-274 Program Müdürü Albay Alex Ramthun, “Sadece mevcut başkanlık helikopter filosundan daha yüksek performans ve azaltılmış bakım maliyetleri sunduk, aynı zamanda Marine One helikopterlerinin bir sonraki aşamasını da teslim ettik” dedi. Ramthun, “Her biri 21 VH-92A helikopterine adım atanların, uçakların ömrü boyunca en yüksek standartlarda hizmet alacaklarını bilmek, bu harika ekibin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

Yeni filo, 21 operasyonel helikopter ve iki test helikopterinden oluşuyor. Bu, başkanlık taşıma misyonunun sürekli desteklenmesini sağlayarak bakım, güncellemeler ve pilot ile ekip üyeleri için eğitimlerin hizmeti aksatmadan devam etmesine olanak tanıyor.

Yeni Marine One’ın Yolculuğu

VH-92A’nın Marine One olarak görevlendirilme yolculuğu, VH-71 Kestrel programının 2009’da büyük gecikmeler nedeniyle iptal edilmesinin ardından başladı. Ardından, Donanma'nın VXX programı, yaşlanan VH-3D Sea King ve VH-60N White Hawk helikopterleri için uygun bir yerine geçecek bir helikopter bulma amacıyla yeniden başlatıldı.

Değerlendirmeler sonucunda, Sikorsky'nin VH-92A’sı 2014 yılında yeni başkanlık helikopteri olarak seçildi ve PMA-274 yaklaşık 5 milyar dolar değerinde bir sözleşme imzaladı. Bir yıl sonra, Sikorsky Lockheed Martin tarafından satın alındı.

Sikorsky VH-92A helikopteri, S-92 uçağı temel alınarak geliştirilmiş olup, geliştirilmiş bir görev iletişim sistemi ve bir yönetici iç mekanı içeriyor. VH-3D ve VH-60N helikopterlerine kıyasla daha iyi menzil ve kabin alanı sunuyor.

2020 yılında ABD Hükümet Sorumluluk Ofisi (GAO) tarafından hazırlanan raporda, VH-92A programının “maliyet ve program takvimi açısından genel olarak hedeflere uygun” olduğu belirtilmiş, ancak “bazı iletişim yazılımı sorunlarının çözülmesi gerektiği” ifade edilmiştir. Kasım 2021 itibarıyla, ilk iki prototip teslim edilmişti.

ABD Deniz Piyadeleri (USMC), Beyaz Saray Askeri Ofisi, PMA-274 ve Deniz Piyade Helikopter Filosu Birinci (HMX-1) ile işbirliği içinde, yeni helikopterlere sorunsuz bir geçiş sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Virginia’daki Marine Corps Air Facility Quantico'da bulunan HMX-1, ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı ile diğer VIP'ler için ulaşım sağlamakla görevli özel USMC helikopter filosu olarak hizmet vermektedir.

HMX-1, şu anda çeşitli başkanlık görevlerini desteklemek için 10 VH-3D, altı VH-60N ve dokuz VH-92A helikopterini işletiyor. VH-92A'nın, filosundaki eski modellerin yerini kademeli olarak alması planlanıyor. Biden’ın ilk uçuşundan önce, VH-92A filosu zaten başkanlık ve güvenlik personeli için ulaşım uçuşları yapıyordu.