Boston'daki bir federal mahkemede, JetBlue Airways'in Spirit Airlines'ı 3.8 milyar dolara satın almasını onaylamak için Salı günü bir hakime son bir itirazda bulundu.

Havayolu şirketinin avukatı Ryan Shores, birleşmenin tüketicilere fayda sağlayacağını ve şu anda pazarın hakimleri konumundaki ABD'nin en büyük dört havayolu şirketine karşı önemli bir rekabetçi unsur oluşturmanın kritik olduğunu savundu.

24 Yolcu uçaktaki küflü yemekten rahatsızlandı 24 Yolcu uçaktaki küflü yemekten rahatsızlandı

United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines ve Southwest Airlines'ın iç pazar payının %80'ini elinde tuttuğuna dikkat çeken Shores, JetBlue ve Spirit'in birleşmesinin toplam pazarın sadece %8'ini oluşturduğunu belirtti.

Shores, birleşmenin tüketici dostu olduğunu vurgulayarak, bu büyük taşıyıcılara karşı "uygulanabilir, yıkıcı bir ulusal meydan okuma" oluşturacağını ifade etti.

Ancak, altı eyalet ve Columbia Bölgesi'nden Demokrat başsavcıların desteklediği ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), birleşmeye karşı çıkıyor. Mart ayında başlattıkları dava ile, satın almanın, piyasayı düşük maliyetli ve basit hizmetleriyle tanınan Spirit'in etkisiz hale getirerek daha yüksek ücretlere ve daha sınırlı uçuş seçeneklerine yol açacağını iddia ettiler.

Shores, bu iddiaya karşı çıkarak, JetBlue ve Spirit'in özellikle COVID-19 salgını sonrasında karşılaştıkları mali zorlukları vurguladı. Kâr elde edemeyen bu daha küçük, yenilikçi havayollarının, pandemi sonrası gelişen büyük havayolları ile etkili bir rekabet içinde olamayacağını savundu.

JetBlue, antitröst endişelerini hafifletmek amacıyla Spirit'in belirli önemli havalimanlarındaki kapılarını ve slotlarını satma teklifinde bulundu. Ancak Adalet Bakanlığı, bu önlemlerin yetersiz olduğunu belirterek birleşmenin yolculara yılda yaklaşık 1 milyar dolar net zarar verebileceğini öne sürdü.

Davaya bakan ABD Bölge Yargıcı William Young, Mart ayında yıl sonuna kadar bir karar verme niyetinde olduğunu ifade etti. Havayolu endüstrisi ve tüketiciler üzerinde önemli etkileri olacak bu dava, yakından takip edilmeye devam ediyor.