Mavi Balina-24 Tatbikatı Marmaris’te Başladı Mavi Balina-24 Tatbikatı Marmaris’te Başladı

Japonya'nın Uzay Araştırmaları Ajansı Jaxaspace, Hayabusa2 uzay aracını, Dünya'ya yönelen ve hızla ilerleyen bir asteroidi durdurma ve yön değiştirme yeteneğini kanıtlamak amacıyla test etmeyi planlıyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre, 2014 yılında fırlatılan Hayabusa2 uzay aracı, 2018'de Dünya'dan 300 milyon kilometre uzaktaki Ryugu (1999 JU3) adlı asteroid üzerine iki kez iniş yapmıştı.

Uzay aracı, yaklaşık 18 ay boyunca bu göktaşını inceledi ve aynı zamanda asteroidin yüzeyine mermi fırlatarak saçılan örnekleri topladı. Bu örnekler, 2020'de Avustralya'nın taşrasına bırakılmak üzere bir kapsül içinde Dünya'ya indirildi.

Bilim insanları hala bu örnekleri inceleyerek asteroidin bileşimi hakkında daha fazla bilgi elde etmeye çalışıyorlar.

Şu anda Hayabusa2, 2026'ya kadar uzatılmış bir görevle hareket ediyor ve Dünya'dan 12 milyon kilometre uzaklıktaki 500 metre çapındaki 2001 CC21 asteroidine doğru ilerliyor.

Jaxa'ya göre, Hayabusa2'nin 2031'de, Dünya'nın yörüngesiyle kesişen ve hızla dönen, okul otobüsü büyüklüğündeki 1998 KY26 asteroidinin yakınından geçmesi planlanıyor.

SCMP'ye göre, Jaxa, bu asteroidin yüzeyine yakın bir fiziksel ortam oluşturmasından dolayı özellikle ilginç bulunuyor. Çünkü dönüşten kaynaklanan merkezkaç kuvveti, asteroidin yerçekimini aşarak özel bir fiziksel ortam yaratıyor.

Jaxa, bu tür büyüklükteki göktaşlarının her 100 ila bin yılda bir Dünya'ya çarpabileceğini ve ciddi hasara yol açabileceğini belirterek, bu iki uçuş görevinin, bir uzay aracının bir asteroide çarpmak için gerekli teknolojiyi göstermeyi amaçladığını ifade etti.

Japon uzay ajansı, bu denemelerin, bir uzay aracının asteroitle çarpışmak için gerekli teknolojiyi göstermenin yanı sıra, uçuş görevlerini gezegenin savunmasına katkıda bulunabilecek hale getireceğini söyledi.

Hayabusa2, aslen asteroit buluşmaları için tasarlandığından ve yüksek hızlardaki asteroit geçişlerini uzaktan gözlemlemeyi içerdiğinden, bu tür görevler özellikle zorlu olabilir. Jaxa, örneğin 2026 görevinde Hayabusa2'nin 2001 CC21 asteroidiyle 5 kilometre/saniye (18 bin kilometre/saat) gibi son derece yüksek bir hızla geçeceğini belirtti.

NASA daha önce, bir uzay aracının bir asteroitle çarpışmanın asteroitin yörüngesini değiştirebileceğini göstermişti. Kasım 2021'de fırlatılan Dart (Çift Asteroit Yönlendirme Testi), Dimorphos asteroidini hedef alarak, saatte 14.400 mil (yaklaşık 23 bin kilometre) hızla çarpışmış ve kinetik çarpışma tekniğinin potansiyelini ortaya koymuştu.

Astronomlar, ayrıca asteroitleri nükleer patlamalarla Dünya'ya çarpma rotasından uzaklaştırmanın yollarını araştırıyor. Jaxa'nın yaklaşan denemesi, bu tür deneylere gezegenin savunmasına katkıda bulunma potansiyelini ekleyebilir.