Sivil Havacılık

JAPON UYDUSU AY'A İNİŞ YOLUNA GİRDİ

Japonya’nın üç ay önce uzaya yolladığı SLIM uydusunu taşıyan H2A roketinin Ay’ın yörüngesine girdiği bildirildi.

Abone Ol

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), üç ay önce uzaya fırlatılan SLIM uydusunu taşıyan H2A roketinin başarılı bir şekilde Ay'ın yörüngesine girdiğini duyurdu. JAXA tarafından yapılan açıklamada, roketin öngörülen zamanda ve planlanan şekilde yörüngeye girdiği ve çevresel koşullarda herhangi bir sorun yaşanmadığı belirtildi. Bu başarıyla birlikte, önümüzdeki ay içinde Ay'a iniş yapma aşamasına geçildiği ifade edildi.

20 Ocak'ta yerel saatle 12.00'de planlanan Ay'a iniş, SLIM'in hedeflerine bir adım daha yaklaşmasını sağlayacak. H2A roketi, geçen Eylül ayında Tanegaşima Uzay Merkezi'nden fırlatılmıştı, ancak başlangıçta üç kez ertelendi.

Eğer roket başarılı bir iniş yaparsa, Japonya, Ay'a başarılı bir uzay aracı indiren beşinci ülke olacak. Bu önemli adım, Japonya'nın uzay keşif alanındaki iddialı hedeflerine ulaşma yolunda atılan bir diğer kilit adımı temsil ediyor.

SLIM uydusu, bir oyuncak şirketi ile birlikte geliştirildi ve bir tenis topundan biraz daha büyük olup, Ay'ın yüzeyinde rahatlıkla hareket edebilme kabiliyetine sahiptir. "Moon Sniper" adı verilen roket, önceki taşıyıcılardan farklı olarak saptanan bir hedefe büyük sapmalar olmadan, 100 metre içinde iniş yapabilme özelliği ile öne çıkıyor.

JAXA'nın SLIM Projesi Yöneticisi Şinihiro Sakai, bu yeni teknolojinin Ay'ın yüzeyindeki detayların daha iyi incelenmesine olanak sağladığını belirtirken, ayrıca SLIM'in Ay'daki su kaynaklarına dair bilinmeyenleri aydınlatma potansiyeline de vurgu yaptı. Elde edilecek verilerin, ABD liderliğindeki "Artemis" projesinde de kullanılması planlanıyor.