Sivil Havacılık

JAPAN AIRLINES’DAN TEMİZ HAVACILIK İÇİN GİRİŞİMLER

Japan Airlines, hidrojenle çalışan uçak operasyonlarının olasılığını araştırmak için H2FLY, Universal Hydrogen ve ZeroAvia ile ortaklık kuruyor.

Abone Ol

Japonya'nın önde gelen havayolu şirketlerinden biri olan Japan Airlines (JAL), sürdürülebilir havacılığın önemli bir adımını atarak, hidrojen-elektrikle çalışan bölgesel uçak operasyonlarını değerlendirmek amacıyla üç önemli hidrojen-elektrik üreticisi ile stratejik ortaklık kurdu. H2FLY, Universal Hydrogen ve ZeroAvia ile imzalanan ayrı ayrı anlaşmalar, JAL'in filosunda bulunan 50'den fazla bölgesel uçak üzerinde hidrojenle çalışan test uçuşları gerçekleştirme niyetini yansıtmaktadır. Havayolu şirketi, bu test uçuşları aracılığıyla ticari ölçekte "hidrojen-elektriğe" geçişin fizibilitesini değerlendirmeyi planlamaktadır.

JAL Mühendislik Bölümü Başkanı Ryo Tamura, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hidrojen, karbon salımı konusunda bir dizi temel zorluğu çözebilir. Acilen sektördeki liderlerle hidrojen havacılığının potansiyel faydalarını ve zorluklarını araştırmamız önemlidir. İşbirliğimiz, Japonya'da güvenli ve sürdürülebilir havacılığa öncülük ederken, katkı da sağlayacak.”

JAL, küresel ölçekte birçok havayolu şirketi gibi 2050 yılına kadar net sıfır karbon operasyonu gerçekleştirme hedefine kararlıdır. Bu yeni ortaklık, şirketin bu hedef doğrultusunda ilerlemesine yardımcı olacak olan yeni nesil hidrojen-elektrikli uçakların "güvenliğini, ekonomik fizibilitesini ve sürdürülebilirliğini" incelemeyi amaçlamaktadır.