Pandemi öncesi 2019'da 190 milyonu aşan en yüksek yolcu sayısıyla İtalya, şüphesiz gelişen bir ticari havacılık endüstrisine sahip. Küresel merkez olarak hizmet veren çok sayıda havaalanı ve Alitalia'nın çöküşünün ardından ülkenin yeni bayrak taşıyıcısı olan ITA Airways'in ortaya çıkışıyla , İtalya'nın havacılık ortamı önümüzdeki yıllarda gelişmeye hazırlanıyor. Ayrıca, ITA'nın Lufthansa Group tarafından satın alınmasının ufukta gözükmesiyle , İtalyan havacılığının küresel ayak izi on yıl içinde daha da büyüyebilir.


İtalya'da yolcu sayısı bakımından diğerlerinden öne çıkan birkaç havaalanı var. Bu havalimanları, İtalya'yı dünyanın her yerindeki destinasyonlara bağlayan uçuşlarla gerçek anlamda küresel merkezlerdir ve bunların çoğu, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bayrak taşıyıcı ITA Airways'in merkezleridir. Bu yazıda Statista veri tabanındaki bilgileri kullanarak İtalya'nın yolcu trafiği açısından en büyük beş havalimanına daha derinlemesine bakacağız .


1. Roma Fiumicino Havalimanı (FCO)
Zirve yolcu sayısı: 43,5 milyon
İtalya'nın en büyük ve en büyük havaalanının ülkenin başkentinde yer alması ve yıllık bazda 40 milyondan fazla yolcuyla dünyanın en büyüklerinden biri olması şaşırtıcı değildir. Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından üst üste üç yıldır "En İyi Havalimanı" olarak adlandırılıyor.

Düzinelerce havayolunun şehre uçtuğu ve onu dünya çapındaki destinasyonlara bağladığı Roma'nın ana havaalanı, Londra Heathrow (LHR), Paris Charles de Gaulle (CDG) ve Amsterdam Schiphol (AMS) ile birlikte Avrupa'nın en büyük merkezlerinden biridir. Havaalanı, bayrak taşıyıcısı ITA Airways için önemli bir merkez görevi görüyor ve aynı zamanda İtalyan taşıyıcı Neos ile ultra düşük maliyetli taşıyıcılar Ryanair ve Wizz Air'in operasyonlarının da odak noktası olarak hareket ediyor.

Roma Fiumicino Havalimanı'ndaki hizmet her zamankinden daha hızlı bir şekilde genişlemeye devam ediyor. Daha bu hafta, bayrak taşıyıcı ITA Airways resmi olarak Roma ve Londra arasında günlük Airbus A321neo seferlerine başladı .


2. Milano Malpensa Havaalanı (MXP)
Zirve yolcu sayısı: 28 milyon

Milano'nun büyük havaalanı, şehrin kendisi gibi, İtalya'nın ikinci büyük havaalanıdır. 2019 yılında tesisin kapılarından 28 milyondan fazla yolcunun geçtiği havalimanı aynı zamanda Avrupa'nın en büyük ve en yoğun havalimanıdır.

Havaalanında önemli bir kargo varlığı bulunuyor; Cargolux, DHL Aviation ve ABD merkezli FedEx Express, tesisteki nakliye operasyonları için büyük merkezler işletiyor. Amazon Air gibi diğer kargo havayolları da havalimanında güçlü bir varlık sürdürüyor.


Yolcu operasyonları açısından, MXP'nin en büyük taşıyıcıları öncelikle Ryanair ve easyJet gibi düşük maliyetli ve eğlence odaklı havayollarıdır. Milano bölgesinde iki büyük havaalanı daha var ve bunların üçü birleşerek yılda yaklaşık 42 milyon yolcuya hizmet veren Milano havaalanı sistemini oluşturuyor.

Bayrak taşıyıcısı ITA Airways, Milan Malpensa'daki varlığını azaltıyor. Havayolu, Cagliari'ye sezonluk bir uçuş gerçekleştiriyor ve şu anda New York'taki John F Kennedy Uluslararası Havalimanı'na (JFK) transatlantik bir uçuş gerçekleştiriyor, ancak bu hizmetin önümüzdeki Ocak ayında sona ermesi planlanıyor .


3. Orio al Serio Uluslararası Havaalanı (BGY)
En yüksek yolcu sayısı: 13,8 milyon

İki bakan Embraer üretim tesisini ziyaret etti İki bakan Embraer üretim tesisini ziyaret etti

Bergamo Uluslararası Havalimanı olarak da bilinen bu havalimanı, Milano'daki üç havalimanı arasında ikinci büyük olup, İtalya'nın en yoğun üçüncü havalimanıdır. Düşük maliyetli taşıyıcı Ryanair/ için önemli bir merkez olarak hizmet veren tesisin en iyi şekilde kanıtladığı gibi, havaalanının operasyonları genellikle eğlence amaçlı seyahatlere odaklanmaktadır.


Ek olarak, havalimanının trafiğinin en yoğun olduğu yıl 2019'da olmasına rağmen, geçen yıl havalimanından 13,2 milyon yolcunun seyahat etmesiyle rakamlar 2022'de neredeyse bu rakama yükseldi. Pandemi sonrası hızlı toparlanma ve bu yolcu sayıları arasındaki küçük fark, havaalanında eğlence odaklı taşıyıcıların yoğun varlığının altını çiziyor.

4. Venedik Marco Polo Havaalanı (VCE)
En yüksek yolcu sayısı: 11,51 milyon

Venedik, tüm Avrupa'nın en büyük turistik yerlerinden biri olmasına rağmen bu listede yalnızca dördüncü sırada yer alıyor. Ayrıca, hiçbir büyük eski havayolu şirketi veya bütçe taşıyıcısı, havalimanı dışında bir merkez işletmemektedir. Havaalanında hizmet genişlemeye devam ettikçe yolcu sayısı da zamanla artmaya devam etti. Simple Flying'in geçen yıl bildirdiği üzere Ryanair, Venedik'in en büyük havaalanındaki en büyük havayolu şirketi haline geldi .


Wizz Air, easyJet ve Ryanair gibi ekonomik havayolları liman kentine yönelik eğlence talebinden hızla yararlanıyor ve hepsi de işletme üslerini koruyor. Ayrıca Ryanair'in şehirden yaklaşık 30 kilometre (19 mil) uzakta bir tesis olan Treviso Havalimanı'nda (TSF) bir operasyon üssü bulunuyor.


5. Katanya Havaalanı (CTA)
Zirve yolcu sayısı: 10,15 milyon
Katanya Havalimanı, İtalya'nın Sicilya adasındaki en büyük havalimanıdır ve 2019'da kapılarından 10 milyondan fazla yolcu geçmiştir. Tesisteki merkezleri bulunan düşük maliyetli taşıyıcılar Ryanair ve Wizz Air'in de gösterdiği gibi, havalimanı eğlence amaçlı seyahatlere odaklanmaktadır. 
Ancak, tüm büyük Avrupa havayollarının büyük operasyonlarına rağmen, havalimanında merkez bulunduran hiçbir taşıyıcı yok. Bayrak taşıyıcısı ITA Airways, Katanya'dan hem Roma hem de Milano'daki merkezlerine uçuyor.