Lufthansa'nın İtalyan havayolu ITA Airways'i devralma süreci, satın alma fiyatında indirime gidilmesi talebi üzerine durma noktasına geldi. Görüşmelere yakın kaynaklara göre, Lufthansa'nın Roma merkezli havayolu şirketi ITA Airways'in hissedarlarına yapılacak ikinci ödeme diliminde yaklaşık 10 milyon avro (11 milyon dolar) indirim talep etmesi, müzakerelerde önemli bir engel oluşturdu.

İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanı Giancarlo Giorgetti'nin, anlaşmanın çökmesini önlemek ve yaşanan çıkmazı aşmak amacıyla önümüzdeki günlerde Lufthansa CEO'su Carsten Spohr ile acil bir toplantı yapması bekleniyor.

Taraflar arasında 2023 yılında varılan ve 2024’te Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan anlaşmaya göre, Lufthansa’nın ITA Airways'in %41 hissesini, İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’ndan 325 milyon avroluk (358 milyon dolar) bir sermaye artırımı ile satın alması öngörülüyordu. Alman havayolu grubu, ITA Airways'teki hissesini 2033 yılına kadar %100’e çıkarmayı ve toplamda 829 milyon avroluk (912 milyon dolar) yatırım yapmayı planlıyor.

Hainan Airlines Group uçak siparişleri güncellendi Hainan Airlines Group uçak siparişleri güncellendi

Ancak 4 Kasım 2024 tarihinde Alman havayolu yetkilileri ile İtalyan hükümet temsilcileri arasında yapılan toplantı sonrası süreç askıya alındı. ITA Airways, Alitalia’nın 2021’de kapatılmasının ardından İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’nın gözetiminde kurulmuştu.

Lufthansa’nın talep ettiği yaklaşık 10 milyon avroluk indirim, ikinci ödeme diliminde yapılan yatırım masraflarını gerekçe göstererek açıklanırken, İtalyan yetkililer ITA'nın ekonomik durumunun anlaşma imzalandığından bu yana iyileştiğini belirterek bu indirimin gereksiz olduğunu savundu.

Taraflar arasında çözüm için çok az bir süre kalmış durumda. Avrupa Komisyonu, devralmaya ilişkin tüm belgelerin teslim edilmesi için 11 Kasım 2024 tarihini son tarih olarak belirledi. Bu nedenle, anlaşmayı kurtarmak için iki tarafın hızlı bir şekilde karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulmaları büyük önem taşıyor.

Görüşmelere yakın kaynaklar, iki taraf arasındaki güvenin “ciddi ölçüde sarsıldığını” ve müzakerelerin çökme noktasında olduğunu ifade ediyor. Bakan Giorgetti ise, yaşanan krizin güven krizinin bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, bunun ilişkileri "herhangi bir başka unsurdan daha fazla zarara uğrattığını" belirtti.