İsrail, Gazze'deki tarihi mülteci kampı El Şati'yi ve Tuffah olarak bilinen bölgeyi vurdu. Saldırıda en az 38 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

İsrail ordusu, Cumartesi günü Gazze'de nüfusun görece yoğun olduğu tarihi mülteci kampı El Şati'ye ve Tuffah olarak bilinen bölgelere hava saldırısı düzenledi. Gazze'deki yerel yetkililerin açıklamalarına göre, büyük bir yıkımın yaşandığı El Şati'de ve Tuffah bölgesinde saldırıdan ötürü 38 kişinin hayatını kaybetti.

Hamas'ın Gazze'deki medya sorumlusu İsmail es-Sevabta, yaralıların civardaki El Ahli Hastanesi'ne kaldırıldığını, insanların enkaz altındaki yakınlarına ulaşabilmek için arama-kurtarma çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

İsrail, El Şati ve Tuffah hattını kapsayan iki saldırıda ana hedefin üst düzey bir Hamas komutanı olduğunu, hava saldırılarında örgütün altyapısına hasar verildiğini açıkladı. Hamas'ın karşı açıklamasında ise saldırıda sivillerin hedef alındığı vurgulanırken, "İşgalci Nazi liderleri, halkımıza yönelik ihlallerin bedelini ödeyecek" denildi.

Saldırı, İsrail'in Refah yakınlarındaki çadır kamplarını hedef aldığı, 25 sivilin öldüğü, 50 kişinin yaralandığı hava saldırısından sadece bir gün sonra gerçekleşti. İsrail, uluslararası toplumda yeni tepkilere neden olan saldırının araştırıldığını açıklamıştı.

İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.

ABD SİHA’sı ve Rus uçağı arasında tehlikeli yakınlaşma ABD SİHA’sı ve Rus uçağı arasında tehlikeli yakınlaşma

İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim'de düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1,200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.

İsrail, BMGK'nın derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.

Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim'den beri İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 37.100'den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.

Harabeye dönüşen Gazze'nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.

Güney Afrika'nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti. (EURONEWS)