ABD Dışişleri'nden F-35 satışına onay ABD Dışişleri'nden F-35 satışına onay

İspanya Hava Kuvvetleri ve İspanya Uzay Ajansı (ESA), mevcut F-5 eğitim uçaklarını Türk yapımı 24 adet HÜRJET ileri düzey eğitim uçağı ile değiştirmeyi planlıyor. ABD merkezli haber sitesi Huffington Post'un haberine göre, İspanya bu adımıyla askeri modernizasyon sürecini hızlandırmayı ve eğitim kapasitelerini artırmayı hedefliyor.

Askeri Modernizasyon ve Stratejik Genişleme

İspanya, F-5'lerin yerine geçecek HÜRJET uçaklarının yanı sıra, stratejik taşıma filosunu genişletmek amacıyla 6 adet Airbus A400M askeri kargo uçağını da envanterine katmayı değerlendiriyor. Bu alımın, İspanyol Hava Kuvvetleri'nin lojistik ve taşıma kapasitelerini önemli ölçüde artıracağı öngörülüyor.

Türkiye ile Anlaşma Görüşmeleri

Huffington Post'un haberine göre, geçtiğimiz pazar günü HÜRJET prototiplerinden biri, Madrid'deki Torrejon de Ardoz üssüne iniş yaptı. Birkaç hafta içinde İspanyol bir heyetin, uçak değişim anlaşması için Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. İspanya, ayrıca kullanılmayan yaklaşık 10 adet A400M uçağını elden çıkarmayı planlıyor. Başlangıçta 27 adet A400M sipariş edilmişti, ancak bunlardan yalnızca 14'ünün kullanılacağı kesinleşti.

HÜRJET'in Teknik Özellikleri

HÜRJET, uzunluğu 13,6 metre, kanat açıklığı 9,5 metre, yüksekliği 5,1 metre ve kanat alanı 35 metrekare olan bir eğitim uçağıdır. 17.600Ib itki gücüne sahip olan HÜRJET, maksimum 2721 kg yük taşıma kapasitesine ve 1.4 Mach (1715 km/saat) azami hıza ulaşabilmektedir. Uçağın menzili ise 2222 km olarak belirtiliyor.

Gelecek Planları

İlerleyen yıllarda HÜRJET'in, uçak gemilerine inip kalkış yapabilen bir varyantının da üretime geçmesi planlanıyor. Bu adım, İspanyol Hava Kuvvetleri'nin hava ve deniz operasyonlarındaki esnekliğini artırmayı hedefliyor.