İspanya Savunma Bakanlığı, deniz devriye ve gözetleme yeteneklerine sahip 16 adet Airbus C295 uçağını tedarik etmek üzere Airbus Defence and Space şirketi ile 1.695 milyar euro değerinde bir sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında, C295 uçaklarına ek olarak eğitim (uçuş ve görev sistemi simülatörü) ve ilgili lojistik destek de sağlanacak. Bu silahlandırılmış uçaklardan 10'u gözetleme görevlerini yerine getirecekken, geri kalan 6 tanesi deniz devriye görevlerini üstlenecek. Uçakların 2027 yılına kadar teslim edilmesi planlanıyor.

Airbus Defence and Space CEO’su Mike Schoellhorn, yapılan anlaşma hakkında, "Uçak İspanya’da tamamen tasarlanacak ve üretilecek. Bu, ulusal savunma endüstrisinin etkisini ve egemenliğini destekleyecek. Deniz devriye versiyonu şimdiye kadarki en karmaşık C295 görev konfigürasyonudur. Müşterimize operasyonel bir avantaj sağlamak için en son teknolojileri birleştiren önemli bir geliştirme projesi." şeklinde ifade etti.

A350 teslimatı gecikti... Emirates planlarını değiştirdi A350 teslimatı gecikti... Emirates planlarını değiştirdi

İspanya Bakanlar Kurulu'nun 2023 yılı Haziran ayında, Hava ve Uzay Kuvvetleri için C295W deniz devriye ve gözetleme uçağının satın alınmasını kararlaştırmasının ardından, Hava ve Uzay Kuvvetleri tarafından işletilen deniz devriye uçakları (MPA) ve deniz gözetleme sistemlerinin (VIGMA) yerini alacak çoklu sensörlü hava gözetleme sisteminin satın alınmasına ilişkin sözleşme imzalandı. Bu uçaklar, arama-kurtarma (SAR) görevlerini de yerine getirerek CN-235 VIGMA uçak filosunun yerine geçecek.

C-295 uçakları, denizaltı savunma harbi, deniz devriyesi (MPA), su üstü gemilerine karşı muharebe, istihbarat, gözetleme ve keşif görevlerinde kullanılacak. Sonobuoy fırlatıcıları, arama radarı, FLIR, akustik sistem, gemi tanımlama sistemi, güvenli uydu iletişimi ve manyetik anormallik dedektörü (MAD) gibi özelliklerle donatılacak olan uçaklar, torpido ve hava-kara füzeleri ile de silahlandırılacak. İspanya merkezli şirketler, çeşitli alt sistemleri sağlamak üzere bu projede önemli bir rol oynayacak. Geliştirmelerin tamamlanmasının ardından C295'in menzili 2.000 deniz mili olacak ve 60 adet sonoboy taşıyabilecek.