Sivil Havacılık

İRAN YENİ HİPERSONİK FÜZESİNİ TANITTI

İran Devrim Muhafızları, dün başkent Tahran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in de katıldığı törenle son teknoloji hipersonik füzesini tanıttı.

Abone Ol

İran medyasında yer alan haberlere göre, Fattah-2 tipi füzenin hipersonik başlık taşıma kapasitesine sahip olduğu belirtildi. İran'ın yeni füzesi, Aşura Hava Uzay Bilimleri ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen bir sergide tanıtıldı, ve IRNA haber ajansına göre İran, hipersonik hareket teknolojisini kullanan dünyadaki dördüncü ülke olmuş durumda.

Hipersonik başlıklar genellikle balistik füzelere entegre edilir ve füzenin saatte 6 bin 400 kilometrenin üzerindeki hipersonik hızla hareket etmesini ve manevra yapabilmesini sağlar. Bu özellik, füzenin fırlatıldıktan sonra yönlendirilebilmesine olanak tanır, bu da hava savunma sistemleri tarafından tespit edilmesini zorlaştırır.

İran medyası, yeni Fattah-2 füzesinin teknik özellikleri konusunda sınırlı bilgi sağladığından, füzenin tam kapasitesi hakkında detaylar bilinmemektedir. Ancak, Tahran yönetimi yaklaşık altı ay önce tanıttığı bir önceki nesil Fattah füzesinin, ses hızından 13-15 kat daha hızlı hareket ettiğini ve 1400 kilometre menzile sahip olduğunu iddia etmişti.