Sivil Havacılık

İGA'DAN BİR 'İLK' DAHA

İGA İstanbul Havalimanı, iklim krizi ile mücadelede 2050 Net Sıfır taahhüdü kapsamındaki çalışmalarıyla ACI EUROPE tarafından havalimanlarına verilen “Havalimanı Karbon Akreditasyonu” sertifikasında 4. seviyeye ulaştı

Abone Ol

İGA İstanbul Havalimanı, Türkiye'de 4. seviye sertifikasını alarak iklim değişikliğiyle mücadelede öncü bir rol üstlendi. Havalimanı, 2050 yılına kadar tamamen 'net sıfır olma' hedefine yönelik taahhüdünü güçlendirdi.

İGA İstanbul Havalimanı, IPCC'nin 1,5°C hedefleriyle uyumlu olarak iklim krizi ile mücadele kapsamında karbon ayak izi azaltım çalışmalarını sürdürüyor. ACI EUROPE tarafından belirlenen "Havalimanı Karbon Akreditasyonu" programında, 4. seviyeye ulaşan havalimanı, kurumun karbon yönetiminin küresel iklim hedefleriyle uyumlu olduğunu ve operasyonların mutlak emisyon azaltımları doğrultusunda yönetildiğini belirten bir başarı elde etti.

2019 yılından bu yana toplam karbon emisyonlarında yüzde 21 oranında düşüş sağlayan İGA İstanbul Havalimanı, sertifika programında kısa bir sürede Seviye 1'den Seviye 4'e (Dönüşüm) yükseldi. Havalimanı, Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 45 oranında azaltma hedefiyle çevre üzerindeki etkilerini sınırlama ve azaltma konusundaki kararlılığını vurguluyor.

İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, "Havalimanı Karbon Akreditasyon" sertifikasında 4. seviyeye ulaşmanın çevresel sürdürülebilirlik konusundaki kararlılıklarının bir göstergesi olduğunu belirterek, 2050'ye kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedeflerini ve İGA GES (Güneş Enerji Santrali) projesini duyurdu. Bilgen, sıfır atık projeleri ile çevre bilincinin gelişimine destek verdiklerini belirtti.

ACI EUROPE Genel Direktörü Olivier Jankovec, İGA İstanbul Havalimanı'nın bu başarısıyla Paris İklim Anlaşması hedefleriyle tam uyumlu bir CO2 azaltım yolu izlediğini vurgulayarak, İGA İstanbul Havalimanı'nın Türkiye'de bu başarıyı elde eden ilk havalimanı olduğunu ifade etti. Jankovec, havalimanı ekibini 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma çabaları için takdir etti.