Sivil Havacılık

İflas Kapıda... Spirit Airlines, A319 Filosunu Emekliye Ayırıyor!

Florida merkezli düşük maliyetli havayolu Spirit Airlines, artan mali kayıplar ve yaklaşan iflas söylentileri arasında Airbus A319 filosunu aşamalı olarak emekliye ayırıyor.

Abone Ol

Florida merkezli düşük maliyetli havayolu Spirit Airlines, artan mali kayıplar ve yaklaşan iflas söylentileri arasında Airbus A319 filosunu aşamalı olarak emekliye ayırıyor. Şirket, tüm Airbus filosunu A320 ve A321 modelleriyle sınırlayarak filo esnekliğini artırmayı ve maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.

Bağımsız havacılık analitik firması Ishtron’un verilerine göre, Spirit Airlines’ın son A319 uçuşları 8 Ocak 2025 tarihinde gerçekleşecek. Bu tarihten sonra şirketin ağında A319 ile yapılacak herhangi bir uçuş planlanmadı. Son uçuşlar Fort Lauderdale Havalimanı’ndan (FLL) Newark (EWR), Boston (BOS), Houston (IAH) ve Porto Riko'nun San Juan (SJU) şehirlerine yapılacak. Son A319 seferi ise San Juan’dan Fort Lauderdale’e yapılacak olan NK262 sefer sayılı uçuş olacak ve Florida’ya 22:05’te varacak.

Spirit Airlines’ın A319 filosunu 2025'in ikinci çeyreğine kadar aşamalı olarak emekliye ayırmayı planladığı daha önce açıklanmıştı. Ancak, bu son gelişmelerle birlikte, havayolu şirketi planlarını hızlandırarak A319’u daha erken emekliye ayırma kararı aldı.

Şu anda Spirit Airlines’ın filosunda 7 adet 145 koltuk kapasiteli A319 bulunuyor, ancak bunlardan 4’ü aktif değil. Şirket, aynı zamanda 64 A320, 91 A320neo, 30 A321 ve 25 A321neo model uçağa sahip. Özellikle Pratt & Whitney motorları ile ilgili yaşanan sorunlar nedeniyle dünya çapında birçok A320neo uçağının grounded (uçuş dışı) olması Spirit Airlines’ı da etkiledi; şu anda 24 uçak operasyon dışı durumda.

Spirit Airlines’ın A319 filosunu emekliye ayırma kararı, diğer düşük maliyetli havayolu şirketlerinin daha önce aldığı benzer kararları takip ediyor. easyJet, bir zamanlar büyük bir A319 filosuna sahip olmasına rağmen, bu uçak sayısını son yıllarda 170'ten 82'ye düşürdü.

Spirit Airlines, özellikle Pratt & Whitney motorlarındaki sorunlar ve ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın JetBlue ile birleşme teklifini reddetmesi nedeniyle mali sorunlarla karşı karşıya. Şirketin 3,3 milyar dolarlık borcu bulunuyor ve bunun 1,1 milyar doları bir yıl içinde vadesi dolacak olan güvence altına alınmış tahvillerden oluşuyor. Havayolu, bu tahvilleri yeniden yapılandırmak veya sürelerini uzatmak için Ekim 2024 sonuna kadar bir anlaşma yapmak zorunda.

Spirit Airlines, operasyonlarını ve filosunu yeniden yapılandırarak mali durumunu iyileştirmeye çalışıyor. Şirketin, alacaklılarıyla bir anlaşma sağlayarak iflas başvurusunda bulunabileceği konuşuluyor.