Sivil Havacılık

IATA'dan Havayolu Şirketleri ve SAF Üreticileri İçin Yeni Platform

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havayolu şirketleri ve sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üreticilerini bir araya getirecek bir platform geliştiriyor.

Abone Ol

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havayolu şirketleri ve sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üreticilerini bir araya getirecek bir platform geliştiriyor. IATA, 2025’in ilk çeyreğinde hayata geçmesi planlanan bu "Matchmaker" platformuyla, havayolu sektörünün çevre dostu yakıt ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

SAF Tedarik Sorunu İçin Çözüm

Havayolu şirketleri, emisyonlarını azaltmak için SAF’a güvense de, gereken yakıt miktarını bulmak her zaman kolay olmuyor. IATA’nın geliştirdiği bu yeni platform, SAF üreticilerinin mevcut veya planlanan yakıt üretim miktarlarını duyurmalarına olanak tanıyacak. Havayolu şirketleri, ihtiyaç duydukları SAF miktarını bu platform üzerinden belirtebilecek ve böylece SAF tedariki konusunda yaşanan zorlukların üstesinden gelinmesi amaçlanıyor.

Ticaret Platform Dışında

IATA’ya göre, platform yalnızca havayolu şirketleri ve SAF üreticileri arasında bir iletişim köprüsü görevi görecek. Ticaret işlemleri ise platform dışında gerçekleşecek. Platformda, SAF’ın üretim yerleri, kullanılan hammaddeler, üretim teknolojisi, emisyon azaltma oranları ve Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (Corsia) ya da Avrupa Birliği’nin yenilenebilir enerji direktiflerine uygunluk gibi bilgiler de yer alacak.

İlk aşamada havayolu şirketleri ve SAF üreticilerini hedef alan platforma, ilerleyen dönemde hükümetler ve diğer sektörlerdeki SAF alıcılarının da katılabileceği belirtiliyor. IATA, bu platformun sektördeki iş birliğini kolaylaştırmasını ve süreci hızlandırmasını umut ediyor.