Savunma Sanayii

Hollanda, Ukrayna'ya İlk F-16 Savaş Uçaklarını Gönderdi

Hollanda Savunma Bakanı Ruben Brekelmans, Hollanda'ya ilk F-16 savaş uçaklarının Ukrayna’ya ulaştığını resmen duyurdu.

Abone Ol

Hollanda Savunma Bakanı Ruben Brekelmans, Hollanda'ya ilk F-16 savaş uçaklarının Ukrayna’ya ulaştığını resmen duyurdu. Brekelmans, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “İlk kez, Hollanda F-16'larının Ukrayna’ya teslim edildiğini resmi olarak duyurabiliyorum. Bu, acil bir ihtiyaçtır. Harkiv’de Rus hava saldırılarının neden olduğu hasarı gördüm ve sık sık hava saldırısı alarmlarını duydum. Geri kalan 24 uçak ise önümüzdeki aylarda teslim edilecek.” ifadelerini kullandı.

Bu teslimat, Hollanda'nın Ukrayna'ya sağladığı daha geniş kapsamlı askeri yardım paketinin bir parçası olup, toplamda yaklaşık 3,76 milyar Euro’luk bir destek içermektedir. Hollanda Savunma Bakanlığı, Haziran 2024'ten bu yana tahsis edilen 700 milyon Euro’nun önemli bir kısmının daha önce teslim edilen askeri sistemlerin bakım ve sürdürülebilirliğine ayrıldığını bildirdi.

Destek kapsamında, Panzerhaubitze 2000 obüsleri, Patriot hava savunma sistemleri ve F-16 savaş uçaklarının operasyonel sürekliliği için gerekli olan yedek parçalar, mühimmat ve ekipmanlar yer alıyor. Hollanda, ayrıca kendi stoğundan yüzeyden havaya füzeler tedarik etme taahhüdünde bulundu; 450 milyon Euro mühimmat alımı için, 80 milyon Euro da bakım sözleşmeleri ve yedek parçalar için ayrıldı.

Hollanda Hava Kuvvetleri, 2003 ve 2005 yılları arasında modern savaş geliştirmeleri ile güncellenen F-16A/B Block 20 MLU (MidLife Update) versiyonlarını işletmiştir. MLU versiyonu, gece operasyonları için bir Head-Up Display (HUD), bir GPS alıcısı ve Westinghouse (şimdi Northrop Grumman) AN/APG-66 ateş kontrol radarı içermektedir. Uçak, 150 kilometre (95 mil) menzile sahip altı AIM-120 AMRAAM havadan havaya füze taşıyabilmekte ve GBU-24 Paveway III ve JDAM gibi hassas güdümlü bombalar bırakabilmektedir. Ayrıca, Sniper ve Litening hedefleme podlarını taşıma yeteneğine de sahiptir.

Kraliyet Hollanda Hava Kuvvetleri, 27 Eylül 2024 tarihinde 45 yıllık hizmetin ardından F-16 savaş uçaklarını emekli etti. Hava savunmasından yer saldırılarına kadar geniş bir görev yelpazesine sahip olan F-16’ların görevleri, aynı gün tam operasyonel kabiliyete ulaşan Hollanda'nın F-35 Lightning II uçakları tarafından devralındı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, F-16 savaş uçaklarını Ağustos 2024'ün başlarında aldı ve Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy, bu uçakların ilk savaş kullanımını 27 Ağustos 2024’te doğruladı. Ancak, teslim edilen uçakların kesin sayısı ve menşei ülkeleri şu anda netlik kazanmış değil.