Savunma Sanayii

HOLLANDA HÜKÜMETİ'NE F-35 DAVASI!

Hollanda hükümeti, F-35 savaş uçağı parçalarının İsrail'e ihracatındaki rolü nedeniyle Gazze'deki iddia edilen savaş suçlarına karışmakla suçlanıyor.

Abone Ol

Hollanda hükümeti, F-35 savaş uçağı parçalarının İsrail'e ihracatındaki rolü nedeniyle Gazze'deki iddia edilen savaş suçlarına karışmakla suçlanıyor. Oxfam'ın Hollanda kolu dahil üç insan hakları örgütü, The Hague bölge mahkemesinde dava açarak, savaş uçağı parçalarının ihracatının İsrail'in Gazze'yi bombalamasına olanak tanıdığını iddia ediyor.

Hollanda, ABD'ye ait F-35 parçalarını depolayan bir bölge deposuna ev sahipliği yapmaktadır ve bu parçalar daha sonra İsrail gibi F-35 ortak ülkelerine gönderilebilmektedir. Bu durum, Hollanda'nın İsrail'e yönelik askeri destekleme rolünü artırmış ve hükümeti savaş suçlarına karışmakla suçlanmıştır.

Hollanda Savunma Bakanlığı, ihracatı denetleyen birim olarak, mahkeme davası hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Ancak geçen hafta parlamentoya yazılan bir mektupta, "şu anda elde bulunan bilgilere dayanarak, F-35'lerin savaş hukukunun ciddi ihlallerine karıştığı tespit edilememektedir" ifadesini kullandı.

Mahkeme davası, bugün başlayacak ve davacıların duruşması ile Hollanda devletinin avukatlarının savunmasını içerecek. Kararın iki hafta içinde açıklanması bekleniyor.

Bu dava, F-35 savaş uçağının parça ihracatının, savaş bölgelerindeki olaylara dolaylı bir müdahaleyi nasıl tetikleyebileceğini ve ülkelerin uluslararası hukuk ve insan haklarına uygunluğunu sorgulayan önemli bir örnek oluşturuyor.