Havacılık ve seyahat teknolojileri endüstrisinde Türkiye’yi dünyada başarıyla temsil eden Hitit, iş dünyasında sıra dışı başarılar ve iyi insan kaynakları uygulamaları sergileyen şirketleri ödüllendirmek için düzenlenen Happy Workplaces Ödülü’nün Türkiye’de yazılım alanında sahibi oldu.

Happy Place to Work tarafından düzenlenen ve mutlu iş yerlerinin liderlerinin başarılı iş ortamlarına dair görüşlerini paylaştıkları CEOTalks etkinlikte konuşan Hitit CEO’su Nevra Onursal Karaağaç, “Önce Mükemmel Çalışan Deneyimi Sertifikası almaya hak kazandık, sonra da Türkiye’nin ve dünyanın en mutlu iş yerleri arasında olduğumuz tescillendi.  Hitit olarak yazılım sektöründe Türkiye’nin en mutlu iş yeri unvanını kazandık. Özelleştirilmiş Yazılım / Custom Software kategorisinde Türkiye’nin en mutlu şirketi olarak dünyadaki teknoloji devleri ile aynı listede ülkemizi temsil ettik ve Happy Workplaces Ödülü’nün sahibi olduk.” dedi.

Antalya tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı Antalya tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı

Havacılık ve seyahat teknolojileri sektöründe Türkiye’nin tek ihracatçısıyız

Şirketi temsilen ilk defa İnsan Kaynakları içerikli böyle önemli bir etkinlikte konuşma yaptığını belirten Karaağaç, “Hitit, havayolu ve seyahat teknolojileri şirketi. Aslında bugün burada uçuş deneyimi yaşayan bir çoğunuz rezervasyondan, bilet satın almaya ve check-in işlemlerine kadar seyahatlerinizin birçok noktasında Hitit teknolojisini kullandınız. Parmak uçlarınızla bize dokundunuz ama fark etmediniz. Bizim gibi B2B şirketler işin doğası gereği daha az bilinebiliyorlar.” diyerek Hitit’in havacılık ve seyahat teknolojileri alanındaki konumundan bahsetti.

Hitit’in havacılık ve seyahat teknolojileri sektöründe Türkiye’nin tek ihracatçısı, rezervasyon sistemleri alanında Avrupa’nın en büyük ikinci ve dünyanın en büyük üçüncü firması olduğunu belirten Karağaağaç, “Bugün 49 ülkeden 75 farklı havayolu bizim ürettiğimiz teknolojiler sayesinde operasyonlarını yürütüyor. Bu yaklaşık olarak 6 kıtada 750’den fazla havalimanında teknolojilerimizin çalışması anlamına geliyor. Böyle bir başarıyı, özellikle ülkemizin karnesinin pek parlak olmadığı bir alanda, yani teknoloji alanında bu güzel sonuçlarla lanse edebiliyor olmak bizim için çok değerli. Şirketin CEO’su olarak bu başarımızdan her yerde büyük bir gururla bahsediyorum.” dedi.

Nevra Onursal

30 yıldır eşitlik ilkesinden ödün vermiyoruz

Karaağaç: “Hitit 30 yıl önce iki kadın tarafından kurulduğunda, cinsiyet bariyerine çok takıldı. Hem havacılık hem de teknolojide fazla kadın çalışan görmeniz mümkün değildi. Bu sıkıntılar, şirkette kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulamalarından ziyade; kadın ve erkek çalışanların birlikte, omuz omuza yol aldığı fırsat eşitliğinin şirket kültürü olmasının yolunu açtı. Bu birliktelik duygusu da Hitit’te gerçek bir takım ruhunun yükselmesini sağladı.

Şu anda çalışanların cinsiyet dağılımına baktığınızda bu eşitliği çok rahat görebilirisiniz. Yönetim Kurulumuzun %50'si, üst yönetiminin %60'a yakını kadın, tüm çalışanların da %38'i gene kadınlardan oluşuyor. 30 yıldır eşitlik ilkesinden cinsiyet düzleminde ödün vermediğimiz gibi, çalışan hakları alanına da bu eşitlik prensibimizi yansıttık. Şirket olarak genlerimize işlemiş bu olgu; 30 yıl gibi uzun bir süre zarfında, hem ülkemizde hem de dünyada oluşan yapısal değişiklikler ve büyük olaylarla hiçbir zaman olumsuz bir kırılım yaşamadı. Her zaman çalışanlarımıza daha iyisini sağlamak için çalıştık. Pandemi gibi zorlu bir dönemde işten çıkartma veya maaş kısıntısı yapmadık. Eşit işe eşit maaş politikası uyguladık.”

Başarının mimarları Hitit çalışanları

Sayısı 500’e yaklaşan ve %70’e yakını mühendislerden oluşan bir şirket olduklarını vurgulayan Karaağaç, “Bugün burada bu başarının mimarı Hitit çalışanlarını temsilen ve onlara kocaman bir teşekkür etmek için varım. Teknoloji şirketleri tüm dünyada aslında yüksek çalışan devir oranları ile bilinirler. Bilişim firmalarında devir oranı ortalamada %18 iken aynı oran Hitit’de %7,2 civarında. Orta ve üst düzey yöneticilerde ortalama kıdem süresi ise 10 yıla yakın. Ben de bunun bir örneğiyim. 18 yıldan fazla bir süredir Hitit’te çalışıyorum.  Çalışanlarımızın büyük bir kısmı mühendis. Akademik başarıları çok yüksek ve iş imkanları gerek ülkemizde gerekse yurt dışında çok fazla olan entellektüel beyinleri memnun etmek aslında biraz zor. Ama biz bunu başardık. Hitit’te yarattığımız ortamın çalışanlarımızı ne kadar memnun ettiğini global çapta görme fırsatını bizlere veren Happy Place To Work’e çok teşekkür etmek istiyorum.Hitit’te çalışan bir kişi sosyal yaşamının gereklilikleri ile işinin yoğunluğu arasında kendini bunalmış hissetmediğini, esnek çalışma düzeni sayesinde proje veya iş teslim tarihlerine bağlı kalarak, tamamlanması gereken işleri istedikleri zaman halletme özgürlüğüne sahip olduklarını” ifade etti.