Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon Havalimanı'ndaki pistte yaşanan deformasyonlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kendisi, pistte oluşan deformasyonların nedenlerini açıklayarak çözüm önerilerinde bulundu:

"Pistin tabanında yer alan killi zemin, zaman zaman farklı oturmalardan dolayı kabarıyor, çöküyor. Muhakkak uydudan pistin deformasyonları, alçalma ve yükselmeleri, gece gündüz, milimetre cinsinden ölçülmesi lazım. Gelecekte neresi, ne kadar oturacak? Bu oturmanın vereceği zararlar, uydudan sürekli izlenmeli."

Royal Jordanian ABD'ye yeni bir hat açacak Royal Jordanian ABD'ye yeni bir hat açacak

Trabzon Havalimanı, yılda 24 bin uçağın iniş-kalkış yaptığı, yoğun bir hava trafiğine sahip. Ancak son zamanlarda artan yağışlar ve pist yüzeyinde oluşan çatlaklar, çökmeler nedeniyle havalimanı birkaç kez onarıma alınmak zorunda kaldı. Bu durum bölgedeki olumsuz hava koşulları ve uçuş iptalleriyle sonuçlanıyor.

Prof. Dr. Bektaş, pistin alt tabanında killi bir zemin olmasının, deformasyonların ana sebebi olduğunu belirtti. Bu deformasyonların uçuşları tehlikeye soktuğu için havalimanının kapatıldığını, ardından onarımlar yapılarak tekrar açıldığını ancak sorunun alt yapıda çözülmediğini ifade etti.

Uzmanlar, pistteki deformasyonların belirlenmesi için uydudan izlenmesi gerektiğini vurguluyor. Bektaş, bu teknolojinin dünyanın birçok havalimanında kullanıldığını ve Trabzon Havalimanı'nda da uygulanması gerektiğini dile getiriyor. Uydudan izleme yöntemi sayesinde, milimetre cinsinden oturmaların tespit edilip gerekli önlemlerin alınabileceğini söylüyor.

Ayrıca, pist altının güçlendirilmesi için fore kazıklarla iyileştirme yapılması gerektiğini ve pist üst yapısının kaldırılıp alttaki zeminin düzeltilmesinin önemine işaret ediyor. Uydudan izleme yöntemi, pistteki kırık, çatlak ve deformasyonların sürekli olarak takip edilmesine olanak sağlayarak güvenli uçuş için kritik bir rol oynayabilir.