Sivil Havacılık

"HAVA YOLU HALKIN YOLU HALİNE GELDİ"

AK Parti Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün TBMM'de yaptığı konuşmada '' Hava yolu halkın yolu haline geldi'' ifadelerine yer verdi.

Abone Ol

AK Parti Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün TBMM'de yaptığı konuşmada '' Hava yolu halkın yolu haline geldi'' ifadelerine yer verdi.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine Ak Parti Grubu adına söz hakkı aldı. AK Parti Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün Sivil havacılık faaliyetlerinin günümüzde, küresel ilişkiler ağının ve uluslararası ticaretin en önemli unsurlarından biri hâline geldiğini dile getirdi.

Milletvekili Özgün, ''AK Parti Hükümetlerimizin son 21 yılda uyguladığı başarılı politikalar neticesinde havayolu artık imtiyaz olmaktan çıkmış, halkın yolu haline gelmiştir'' diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

"Gerek sivil havacılık sektöründe yaşanan olumlu gelişmeler gerekse uluslararası alanda gösterdiği başarılar neticesinde ülkemiz, dünya çapında sivil havacılıkla ilgili kararları alan ve onaylayan ülkelerden biri olmuştur.  Havayolu sektöründe yapılan çalışmalar neticesinde; 2003 yılından 2023 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla hava aracı sayısında yüzde 276, uçak sayısında yüzde 309, koltuk kapasitesinde yüzde 367, kargo kapasitesinde ise yüzde 730 artış sağlanmıştır. 2023 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla; havayolu işletme sayısı 231’e Bakım ve eğitim işletme sayısı 368’e ve yer hizmetlerinde çalışma ruhsatlı şirket sayısı ise 41’e ulaşmıştır. Sektörde çalışan sayısı 2003 yılında 65 bin iken 2022 yılı sonu itibarıyla 262 bine ulaşmıştır, Sektörün cirosu ise 3 milyar TL’den, 668 milyar TL’ye ulaşarak 222 katına çıkmıştır. 2003 yılında 26 olan aktif havalimanı sayısı bugün itibarıyla 57'ye ulaşmış, Yıllık 34 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2023 yılının ilk on bir ayı itibariyle 200 milyona yaklaşmıştır.

Anlaşmalar ve müzakereler neticesinde, Hükümete geldiğimiz 2002 yılında 60 olan dış hat nokta sayımız, 2023 yılı itibarıyla 130 ülkede 343 noktaya ulaşmıştır. Bu veriler Işığında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Ak Parti Hükümetlerimiz döneminde gerçekleşen sivil havacılığın yükselişi ilerleyen yıllarda da yeni yatırımlarımızla devam edecektir. Hava aracı sertifikasyon işlemleri milli olarak yapılmaya başlanmıştır. Önceki yıllarda, HÜRKUŞ Eğitim Uçağı sertifikalandırılmış Ayrıca, Gökbey Helikopterinin yanı sıra, birçok alanda yerli ve milli hava aracı ile parçalarının sertifikasyon faaliyetlerine de devam edilmektedir.

Ülkemiz, dünyanın en büyük ticari sıcak hava balonu operasyonunu da yürütmektedir'' diyerek sıcak hava balonu faaliyetleri kapsamında 2019 yılında, 309 balon ile yaklaşık olarak 661 bin turiste hizmet verilirken, 2023 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla 431 balon ile hizmet verilen turist sayısı 707 bini aşmıştır. Balonculuk faaliyetleri ağırlıklı olarak Nevşehir bölgesinde olmasının yanında; Denizli Pamukkale, Aksaray Ihlara vadisi, Kayseri Soğanlı Vadisinde de uçuşlar gerçekleştirilmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 verilerine göre Kapadokya bölgesini yaklaşık 4 milyon turistin ziyaret ettiği ve bunların 600 binden fazlasının sıcak hava balonuyla uçuş yaptığı görülmektedir. Kapadokya bölgesi sektörel hacim olarak dünyanın en büyük destinasyonlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu yoğun ilgi ile birlikte gelişen balonculuk kümesi, bölgede önemli bir bilgi birikiminin artmasına olanak sağlamıştır.

Bu kapsamda Kapadokya bölgesinde, sıcak hava balonculuğuna ait değer zincirinde bulunan birçok ürünün üretilmesi ve teknik anlamda desteklenmesi gibi konularda önemli bir ekosistem meydana geldiği görülmektedir. Bu gelişen Ekosistemin sonucu olarak;

İlk yerli tasarım olan sıcak hava balonu tip sertifikası verilmiştir. Nevşehir’de sıcak hava balonu üretimi başlamış ve değişik ülkelere 15 adet sıcak hava balonu ihracatı gerçekleştirilmiştir. Böylece, Ülkemizde tasarlanan ve üretilen bir sivil hava aracı tarihte ilk kez Ak Parti Hükümetleri döneminde ihracat başarısı göstermiştir. Bu başarıya ortak olan Nevşehirli üretici firmamızı da ayrıca tebrik ediyorum.

Ticari operasyonların yoğunluğunu değerlendiren SHGM, hızlı büyümenin ve balon uçuş sahasının fiziki şartlarının getirdiği emniyet risklerini kabul edilebilir seviyeye getirmek için 2013 yılı temmuz ayında, Nevşehir temsilciliğini kurmuş ve sektörü yerinde izlemeye başlamıştır. 

Kapadokya’da bir günde yapılan uçuş sayısına dünyanın diğer uçuş yapılabilen bölgelerinde sadece festivallerde ulaşılabilmektedir. Kapadokya Bölgesinde, bugün 27 balon işletmesi 235 sıcak hava balonuyla faaliyet göstermekte, Yılda ortalama 280 güne kadar uçuş yapılabilirken günde ise yaklaşık 90 uçuşla hizmet vermektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle konuşmamı sonlandırırken 2024 yılı merkezi bütçemizin ülkemize hayırlı olmasını diliyor. Tüm vatandaşlarımızı Kapadokya’mızın güzelliklerini göremeye davet ediyorum"

{ "vars": { "account": "G-99PM35PW5R" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }