Millî Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde yürütülen Türkiye'nin Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi SİPER Ürün-1'in seri üretimine start verdi. HİSAR Seri Üretim Projesi de, Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi olarak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ek olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı da kapsayacak şekilde genişletildi.

2025-2028 yılları arasında, SİPER sistemi kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yönelik ek HİSAR-A+ ve HİSAR-O+ teslimatları planlanmaktadır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na yönelik HİSAR-A+ ve HİSAR-O+ teslimatları ise 2026-2027 yılları arasında tamamlanacak.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından düzenlenen imza törenine Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ve diğer sektör temsilcileri katıldı.

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, imza töreninde yaptığı konuşmada, yerli ve millî imkânlarla geliştirilen SİPER'in, uzun menzil yeteneği ile Türkiye'nin kritik savunma ihtiyaçlarına cevap veren önemli bir proje olduğunu belirtti. HİSAR füzesinin yerli imkânlarla geliştirilmesinin de ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Bakan Güler, projelerin ülkemizin güvenliğini sağlamak adına zorunlu olduğunu ifade etti.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ise SİPER'in, yüksek irtifa ve uzun menzilde hava soluyan hedeflere karşı etkin bir hava savunma sistemi olarak öne çıktığını belirtti. Görgün, HİSAR Seri Üretim Projesi kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın da projeye dahil edilmesinin önemini vurgulayarak, hava savunma meselesinin ülke güvenliği için kritik bir konu olduğunu söyledi.

SİPER sisteminin özellikleri arasında, 100+ kilometre menzile sahip ÜRÜN-1 Füzesi'nin kullanılması, ilerleyen dönemde 150+ kilometre menzilli ÜRÜN-2 Füzesi'nin sisteme entegre edilmesi ve çeşitli özelliklerle teçhiz edilebilmesi bulunuyor. SİPER teslimatlarına 2024 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na yönelik olarak başlanacak.

İki hava yolu şirketi arasında tarihi anlaşma İki hava yolu şirketi arasında tarihi anlaşma

Törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Görgün, SİPER'in şu an için en iyisi olduğunu belirterek, uzay seviyesine uzanan sistemlerin geliştirilmesi için de çalışmaların devam edeceğini ifade etti. Görgün, Türkiye'nin sahada ve masada güçlü bir imaj sergilemesine katkı sunacak projelerin ülkeye hayırlar getirmesini temenni etti.