Türk Hava Yolları (THY) ile Hava-İş Sendikası arasındaki "Pazar Mesaisi Davası" sonuçlandı. THY'nin kazandığını açıklamasının ardından Hava-İş Sendikası, üyelerine yönelik bir mesaj ile yanıt verdi. Sendika, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 41. Hukuk Dairesi'nin kararı uyarınca hafta tatili çalışmanın üç yevmiye hak kazandıracağını tespit ettiğini belirtti.

Sendikanın açıklamasında, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren hafta tatili ücretinin uygulanmasında yaşanan hataların düzeltilmesi talebiyle açılan davada, hafta tatilinde çalışan personele 6 gün üst üste çalışma şartı getirilmeden, hafta tatilinde yapılacak çalışmada 3 kat v-yevmiyeye hak kazanılması gerektiğinin tespit edilmesinin istendiği ifade edildi.

Uçakta olay çıkaran yolcu tutuklandı! Uçakta olay çıkaran yolcu tutuklandı!

Toplu İş Sözleşmesinin 39. Maddesi'ne vurgu yaparak, hafta tatilinde çalışan personele üç kat ücret ödenmesi gerektiğini belirten sendika, İstinaf Mahkemesi kararında hafta tatili olan Pazar günü yapılacak çalışmanın üç yevmiyeye hak kazandıracağının açıkça hüküm altına alındığını belirtti.

Sendika, işverenin bu kazanımı gölgelemek amacıyla uçuş ekibi personelinin hak ediş boş günleri uygulamasını gündeme getirdiğini ve konuyla hiçbir ilgisi olmayan bir duyuru ile işverenin davanın lehine sonuçlandığını açıklamasını talihsiz bir girişim olarak değerlendirdi.

Açıklamada, işverenin geçmiş yıllarda uçuş personelinin Pazar günü gerçekleştirdiği uçuşlar için hafta tatili mesaisi ödemesi yaptığını kabul ettiği ve bu ödemeleri yanlışlıkla yaptığını beyan ettiği ifade edilerek, işverenin kelime oyunlarıyla gerçeği çarpıtarak kazanılan davayı lehine çevirmeye çalıştığı vurgulandı.

Sonuç olarak, İstinaf Mahkemesi'nin düzelttiği hususlar doğrultusunda davacı olan Türkiye Sivil Havacılık Sendikası'nın davasının kabul edildiği ve yargılama masraflarının THY tarafından ödenmesine karar verildiği belirtildi. Sendika, işverene yaptığı çağrıda, üyelerinin hakları olan hafta tatili ücretini 1 Ocak 2020'den bu yana ayrı ayrı hesaplayarak faiziyle birlikte yılbaşından önce ödemesini hatırlattı ve bu hakkın gasp edilmesine izin vermeyeceklerini açıkça beyan etti.