Uçak bileti fiyatları son 5 yılda yüzde 84 arttı Uçak bileti fiyatları son 5 yılda yüzde 84 arttı

Güney Kore'nin yeni nesil savaş uçağı projesi olan KF-21 Boramae için başarıyla tamamlanan test aşamalarının ardından seri imalatın başlaması planlanıyor. Kore Aerospace Industries (KAI) tarafından tasarlanan ve üretilen bu uçak, Güney Kore Hava Kuvvetleri için tasarlanmış bir eğitim-taarruz uçağıdır.

Test aşamalarının hızlı bir şekilde tamamlanması ve Güney Kore Hava Kuvvetleri'nin onayının alınmasının ardından uçağın seri üretime geçileceği belirtilmiştir. İlk uçuşunu 19 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştiren KF-21, test programında çeşitli aşamalardan geçmiş ve silah atışları dahil birçok testi başarıyla tamamlamıştır.

KF-21, Güney Kore Hava Kuvvetleri'nin F-4 ve F-5 uçaklarının yerini alması amacıyla başlatılan bir projedir. İlk etapta 4,5 nesil teknolojilere sahip olacak olan uçağın daha sonra motor teknolojisi ile 5. nesil tasarım özelliklerine kavuşturulması planlanmaktadır.

Projenin yüzde 20'si Endonezya tarafından finanse edilmektedir. Güney Kore ile Endonezya arasındaki işbirliği çerçevesinde, Endonezya'nın KF-21 projesindeki ortaklığı mali sorunlar nedeniyle gecikmişti. Ancak Endonezya, Güney Kore ile projenin ortak geliştirilmesi konusundaki taahhütlerini yineleyerek, proje kapsamında yer almayı sürdürme kararı aldı. Projenin toplam değeri 6,5 milyar dolar olarak belirtilmiştir.