Fransız Savunma Tedarik Dairesi (DGA), geliştirilmiş orta menzilli hava-yer stratejik füzesinin (ASMPA-R) başarılı bir test atışını gerçekleştirdi.

Avrupa'lı üretici MBDA tarafından geliştirilen ve 1986'da hizmete alınan ASMPA sistemi, 500 kilometre (310 mil) menzile sahip bir seyir füzesidir ve en az Mach 2 hızında uçabilmektedir. Bu füze, 300 kilotonluk son nesil Fransız nükleer yüklerini taşıyabilir ki bu, Hiroşima'ya atılan bombanın 20 katı gücündedir.

Savaş başlığı bulunmayan yenilenmiş füze, Fransız Stratejik Hava Kuvvetleri tarafından bir Dassault Rafale B savaş uçağından nükleer saldırı misyonu simülasyonu sırasında fırlatıldı. Bu, DGA'nın ASMPA yükseltme programında önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor.

“Bu operasyon, stratejik bir baskın simülasyonu yapılarak ulusal topraklar üzerinde gerçekleştirildi,” diye açıklamada bulundu DGA. “Baskın, Airbus A330 MRTT Phénix tanker uçağı ve Stratejik Hava Kuvvetlerinden Rafale B savaş uçaklarını içeriyordu ve hava ve kara tehditleri ile karşı karşıya kaldı.”

Operasyon Durandal adı verilen görev, Fransız Atlantik kıyısı boyunca birkaç DGA tesisi tarafından izlendi.

ASMPA-R programı, Fransa'nın nükleer caydırıcılık yeteneklerini güçlendirmek ve gelişen tehditlere karşı hava-launched nükleer bileşenin güvenilirliğini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Yeni nesil nükleer hava-yer füzesi (ASN4G) 2035 yılı civarında hizmete girecek.

ASN4G, hipersonik nükleer kapasiteli bir ramjet füzesidir ve ilk olarak Rafale F5 tarafından, ardından Dassault Aviation ve Airbus tarafından ortaklaşa geliştirilen yeni nesil savaş uçağı (NGF) tarafından kullanılacak.

Fransız Stratejik Hava Kuvvetleri, 1964 yılında kurulduğundan bu yana düzenli olarak simüle edilmiş nükleer saldırılar gerçekleştirmektedir. Bu görev, yılda dört kez gerçekleştirilen ve nükleer caydırıcılık misyonunun tüm yönlerini kapsayan Operasyon Poker olarak bilinir.

Bu görev, yüksek irtifada uzun bir uçuş ve havada yakıt ikmali ile başlar, ardından yüksek savunma alanlarında alçak irtifa ve yüksek hızda nüfuz ile devam eder. Görev, DGA füze test merkezinde bir ASMPA füzesinin atılması ile sona erer.

Bu egzersiz, Fransa'nın nükleer saldırı gerçekleştirme operasyonel ve teknik yeteneğine sahip olduğunu garanti eder. Ayrıca dünyaya, özellikle potansiyel stratejik düşmanlara, Fransız caydırıcılığının güvenilir olduğunu gösterir. Hava bileşeni, nükleer balistik füze denizaltıları tarafından sağlanan okyanus caydırıcılığı ile birlikte Fransız nükleer caydırıcılığının iki bölümünden biridir.

Ukrayna'nın işgalinin başlangıcından bu yana, Rusya ve ABD düzenli olarak stratejik kapasiteleri ve hazırlık durumları hakkında açıklamalar yapmaktadır.

Rus hava savunması 42 binden fazla hava hedefini imha etti Rus hava savunması 42 binden fazla hava hedefini imha etti

27 Şubat 2022'de, ilk saldırıdan dört gün sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin nükleer kuvvetlerini "özel muharebe görevi rejimi"ne geçirmesini emretti.

ABD Hava Kuvvetleri, Bomber Task Force misyonlarının bir parçası olarak düzenli olarak nükleer kapasiteli stratejik bombardıman uçaklarını Avrupa'ya konuşlandırarak ABD Ortak Kuvveti ve müttefikleri arasındaki birlikte çalışabilirliği ve güveni artırmaktadır.