Lockheed Martin, bir yıllık duraklamanın ardından F-35 teslimatlarına yeniden başladı.

ABD Ordusu, bir yıl süren geliştirme sorunlarının ardından Lockheed Martin’den F-35 savaş uçağını yeniden teslim almaya başladı. Cuma günü, biri Dannelly Field Alabama’ya ve diğeri Nellis Hava Üssü Nevada’ya olmak üzere 2 adet F-35 savaş uçağı teslim edildi.

F-35 Ortak Program Ofisi Başkanı Korgeneral Mike Schmidt, şu açıklamalarda bulundu:

“TR-3 ile F-35 uçaklarının teslimatına aşamalı bir yaklaşım başlattık. İlk aşamada Temmuz ve Ağustos aylarında başlangıç eğitimi yeteneklerine sahip savaş uçakları teslim edilecek. Ağustos ayının sonuna kadar sağlam muharebe eğitimi yeteneklerine sahip savaş uçakları teslim ediyor olacağız ve tam TR-3 muharebe yeteneklerine 2025’te ulaşacağız. Odak noktamız, müşterilere istikrarlı, yetenekli ve bakımı yapılabilir uçaklar sağlamak oldu ve bu aşamalı yaklaşım bunu sağlıyor.”

Antalya'da düzenlenen TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları Finalleri başladı Antalya'da düzenlenen TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları Finalleri başladı

Geçen Temmuz ayından bu yana Lockheed Martin’in tesislerinde TR-3 donanım ve yazılımındaki gecikmeler nedeniyle yeni savaş uçakları birikiyordu. Pentagon, kaç savaş uçağının birikmiş olduğunu belirtmedi ancak bunun “önemli bir sayı” olduğunun altı çizilmekte. Lockheed yetkilileri ise bu sayının en az 100’den fazla uçağa ulaştığını belirtmekte.

Defence Systems tarafından yapılan habere göre ekstra bir yıl çalışmaya rağmen tam TR-3 yeteneği hâlâ olmasını gerekenin 12 ila 16 ay uzağında. F-35 müşterileri, paketle birlikte geçici “eksik” versiyonlu savaş uçaklarını kabul etmek konusunda ise mutabakata vardı.

Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi’nin (GAO) yakın tarihli bir raporuna göre, Lockheed’in bekleyen tüm savaş uçaklarını teslim etmesi yaklaşık bir yıl sürecek. Lockheed’in beklemekte olan savaş uçaklarını nereye koyacağı konusu da başlıca sorunlar arasında geliyor GAO, bu durumun Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı için benzersiz finansal ve program riskleri yarattığını ifade etmekte. Dünyanın en pahalı silah programı olan F-35 programının maliyeti 2 trilyon doları aşma yolunda ilerliyor. Pentagon, teslim edilmeyen her TR-3 eklentili savaş uçakları için Lockheed’e yapılacak 7 milyon dolarlık ödemeyi tutuyor ve bu da şirkete mali baskı yapıyor.

F-35’in Technology Refresh 3 (TR-3) konfigürasyonu, uçağın performansını ve yeteneklerini artırmaya yönelik birkaç önemli güncellemeyi ve iyileştirmeyi içermektedir. TR-3 konfigürasyonundaki başlıca gelişmeler şunlardır:

  • Gelişmiş Hesaplama Gücü: TR-3 yükseltmesi, önemli ölçüde artırılmış hesaplama gücü ve bellek kapasitesine sahip yeni bir Entegre Çekirdek İşlemci içerir. Bu, F-35’in daha gelişmiş yazılımları çalıştırmasına ve daha büyük veri yüklerini işlemesine olanak tanır, bu da Block 4 gibi gelecekteki yükseltmeler için kritik önem taşır​.
  • Geliştirilmiş Sensör Sistemi: TR-3, pilota 360 derece durumsal farkındalık sağlayan yeni nesil Dağıtılmış Açıklık Sistemi’ni içerir. Bu sistem, hedef tespit ve takip yeteneklerini artırır​.
  • İyileştirilmiş Elektronik Harp Yeteneği: Yeni elektronik harp işlemcileri ve antenleri entegre edilmiştir, bu da F-35’in düşman radar ve elektronik tehditlere karşı daha etkili bir şekilde karşı koyma yeteneğini artırır​.
  • Soğutma Sistemi İyileştirmeleri: Yükseltilmiş soğutma sistemleri, gelişmiş elektroniklerin ve işlemcilerin tüm koşullarda verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.​​.
  • Yeni Radar Sistemi: TR-3, mevcut APG-81’in yerine geçecek olan APG-85 AESA radarı için F-35’i hazırlamaktadır. Bu yeni radar sistemi, iyileştirilmiş tespit menzilleri ve daha iyi hedef ayırt etme yetenekleri sunacaktır​.
  • Operasyonel İyileştirmeler: TR-3 konfigürasyonu, Otomatik Yer Çarpışma Önleme Sistemi, harici yakıt tankları kullanılarak artırılmış menzil ve insan-insansız ekip çalışması ve çok alanlı operasyon yeteneği gibi iyileştirmeler getirmektedir​​.
  • Yazılım ve Donanım Entegrasyonu: TR-3 kapsamındaki yeni donanım ve yazılımın entegrasyonu karmaşık olmuştur ve gecikmelere neden olmuştur. Yeni zaman çizelgesi, teslimatların 2024’ün üçüncü çeyreğinde yeniden başlayacağını önermektedir.​

Kaynak: DEFENCETURK