Sivil Havacılık

F-16 GECİKMESİ ROTAYI TYPHOON’A ÇEVİRDİ

Türkiye’nin ABD’den F-16 jeti satın alma planının sonuçsuz kalabileceği ihtimali üzerine 40 adet Eurofighter Typhoon jeti satın almak üzere Avrupa ülkeleriyle görüşmelere başladığı bildirildi.

Abone Ol

Türkiye'nin ABD'den F-16 jeti satın alma planının belirsizliğe yol açabileceği endişeleri üzerine, Türk savunma bakanlığı 40 adet Eurofighter Typhoon jeti almak üzere Avrupa ülkeleri ile görüşmelere başladı.

Reuters'e konuşan bir kaynak, Türkiye'nin Eurofighter'ın en gelişmiş versiyonunu satın almayı düşündüğünü belirtti. Savunma Bakanı Yaşar Güler geçen hafta Türkiye'nin İngiltere ve İspanya ile Typhoon jetleri için görüşmelerde bulunduğunu, ancak Almanya'nın bu fikre karşı çıktığını açıklamıştı.

Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Güler'in Ankara'da İngiliz mevkidaşı Grant Shapps ile yaptığı görüşmede, Ankara'nın İngiltere ile "milli savaş uçağı KAAN ve Eurofighter Typhoon savaş uçakları gibi yeni konular başta olmak üzere birçok alanda" işbirliğini artırmak istediği belirtildi. Ayrıca, iki bakanın savunma sanayii ve diğer alanlarda daha yakın işbirliği sağlamaya yönelik bir niyet beyanı imzaladığı ifade edildi.

Türkiye'nin, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden F-16 satın almak için yaptığı 20 milyar dolarlık talep, ABD Kongresi'ndeki bazı itirazlar nedeniyle belirsizlikle karşılanmıştı. Bu durum, Türkiye'nin Eurofighter Typhoon jetlerini alternatif olarak değerlendirmesine yol açtı.