Oregon Hava Milli Muhafızları'nın Portland Hava Üssü'ne ilk operasyonel F-15EX Eagle II savaş uçağı indi. Bu gelişme, Portland'da konuşlu 142. Kanat'ın, ABD Hava Kuvvetleri'nde yeni uçağı sahaya süren ilk operasyonel birim olmasını sağladı.

Kanat temsilcisi yaptığı açıklamada, "Oregon Eyaleti'ne hizmet etmek ve Pasifik Kuzeybatı'yı korumak için büyük bir heyecan ve gurur duyuyoruz. ABD Hava Kuvvetleri'nin, 142. Kanat'ın F-15EX Eagle II ile ulusumuzu savunma kapasitesine sahip olduğunu kabul etmesinden onur duyuyoruz," dedi.

Ruslar Ukrayna'ya ait hava üssünü vurdu Ruslar Ukrayna'ya ait hava üssünü vurdu

F-15 Eagle hava üstünlüğü uçağının en son versiyonu olan F-15EX, artırılmış taşıma kapasitesi, fly-by-wire kontroller, dijital kokpit, modernize edilmiş sensörler ve radarlar ile elektronik harp yetenekleri gibi özelliklere sahip. Bu yeni modelin, eski F-15C/D modellerinin yerini alması ve ABD Hava Kuvvetleri'nin Eagle filosunu yenilemesi bekleniyor.

İlk operasyonel uçağın gelişi, teslimat programında yaşanan gecikmelerin ardından program için önemli bir dönüm noktası oldu. Üretim kusurları, dört test uçağı ve iki operasyonel uçaktan oluşan Lot 1B'yi etkiledi. ABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi’nin 2023 Yılı Silah Sistemleri Yıllık Değerlendirmesi'nde ayrıntılı olarak belirtildiği gibi, orijinal teslimat programı altı ay ertelenmek zorunda kaldı.

Boeing tarafından yayımlanan ve uçakların kuyruk boyalarını aldığını gösteren bir videoya göre, operasyonel uçaklar EX7 ve EX8 olarak adlandırıldı. Üretici, Breaking Defense'e yaptığı açıklamada, Lot 1B'deki diğer operasyonel savaş uçağı EX7'nin Temmuz 2024'ten önce geleceğini ve temel programın ihlal edilmesinin önüne geçileceğini doğruladı.

Kanat, yeni F-15EX Eagle II savaş uçağı ile donatılarak, savunma kapasitesini ve operasyonel yeteneklerini önemli ölçüde artıracak. Bu gelişme, hem Oregon Eyaleti'ne hem de Pasifik Kuzeybatı'ya yönelik hava savunma yeteneklerinin güçlendirilmesi açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.
 

Kaynak: AERONEWS24