Almanya'da politikacılar, eVTOL start-up şirketleri Volocopter ve Lilium'un yeni finansman kaynakları bulma çabalarını engelliyor. Bu hafta Bavyera yetkilileri tarafından onaylanmayan kararlar, eyalet ve federal düzeyde kredi garantilerinin onaylanmasını engelledi ve şirketleri başka seçenekler aramaya zorladı.

A350 teslimatı gecikti... Emirates planlarını değiştirdi A350 teslimatı gecikti... Emirates planlarını değiştirdi

Özel olarak finanse edilen Volocopter, bu hafta Bavyera yetkililerinin federal fonların da kilidini açacak bir pakete onay vermediğini doğruladı. İki koltuklu VoloCity uçağını piyasaya sürme çabalarını desteklemek için Bavaria'ya dönük talep, geçen yıl ev sahibi eyaletleri Baden-Württemberg'in bir isteği reddetmesinin ardından yapılmıştı.

Volocopter'den bir sözcü, şirketin bu yıl Volocopter'i sertifikalandırma çalışmalarının finansman karmaşasından etkilenmeyeceğini AIN'e belirtti. Şirket, bu yaz Paris Olimpiyat Oyunları sırasında halka açık gösteri uçuşları düzenlemeye hazır olmayı hedefliyor.

Ancak, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi Perşembe günü Volocopter CEO'su Dirk Hoke'un Bavyera'nın kredi garantilerine yönelik engelinin şirketin "önümüzdeki gelecekte iflas seçeneklerini düşünmek zorunda kalabileceği" anlamına gelebileceğini söylediğini aktardı. Volocopter'in eyaletten 50 milyon euro (52 milyon dolar) kredi garantisine başvurduğu bildirildi.

Alman finans gazetesi Handelsblatt'a konuşan Lilium CEO'su Klaus Roewe, garantilerin onaylanmasında görülen açık politik engeller hakkında hayal kırıklığını dile getirerek Bavyera ve federal hükümeti "ping-pong oynuyor" olarak suçladı. Son yıllarda, Bavyera, uçuşları dekarbonize etme çabalarını teşvik etmek için önemli bir destekçi olmuştur. Lilium, Münih'e yakın olan Bavyera'da bulunmaktadır.

24 Nisan'da Honeywell, Lilium'un altı yolcu taşıyan eVTOL uçağı için yeni hafif sensör teknolojisi geliştirdiğini bildirdi. Şirkete göre, "çözücüler" olarak adlandırdığı sensörler, Lilium Jet'in 30 eğilebilir elektrikli döner fan motorunun konumunu algılayarak bunların güvenli bir şekilde kalkış için yerleştirilmesini sağlayacak.