Türk Hava Kuvvetleri için 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının tedarikinde önemli bir adım atıldı. Uzun süredir bu satışa engel koyan Almanya, teknik görüşmelerin başlamasına onay vererek satış sürecindeki engelleri kaldırdı. Eurofighter konsorsiyumunu oluşturan İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya'dan bir teknik heyet, Türkiye'ye gelerek görüşmelere başladı. Yaklaşık 3 hafta sürmesi beklenen bu görüşmelerde, uçakların tedarik süreçleri, personel eğitimleri ve bakım programları gibi önemli teknik detaylar masaya yatırılacak.

1 saat içerisinde 16 İHA düşürüldü! 1 saat içerisinde 16 İHA düşürüldü!

İlk aşamada Türkiye, 24 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağını mümkün olan en kısa sürede almayı planlıyor. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde, bu sayı 40 adete tamamlanacak. Eurofighter uçaklarının Türk Hava Kuvvetleri envanterine katılmasıyla, Türkiye ilk kez AESA radar teknolojisine sahip savaş uçaklarına sahip olacak. Bu uçaklar, yerli üretim Milli Muharip Uçak KAAN ve F-16 Blok 70 uçaklarının envantere girmesine kadar geçecek sürede, hava kuvvetlerinin güçlendirilmesinde kritik bir rol oynayacak.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Türkiye, İngiltere ve İspanya ile görüşerek 40 adet Eurofighter temini çalışmalarını sürdürüyor. Almanya'yı bu konuda ikna etmeye çalışıyoruz," demişti. Uzun süredir Türkiye'ye yönelik silah ve savunma ekipmanları satışını engelleyen Almanya'nın, bu tavrını son günlerde yumuşattığına dair işaretler görülüyor.

Alman basınında çıkan haberlere göre, Almanya’nın Türkiye’ye yaklaşık 336 milyon euro değerinde bir silah paketinin satışına onay verdiği belirtiliyor. Bu gelişme, iki ülke arasındaki savunma iş birliğinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.